04:08 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 480
  Pratite nas

  Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu četiri eparhije u Crnoj Gori da nastave odbranu svojih verskih prava u toj državi, a crnogorske poslanike su pozvali da ne glasaju za predloženi zakon o slobodi veroispovesti.

  Podrška je upućena eparhijama crnogorsko-primorskoj, budimljansko-nikšićkoj, mileševskoj i zahumsko-hercegovačkoj, a povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori u vezi sa najavljenim usvajanjem Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnog položaja verskih zajednica.

  U saopštenju je ponovljen stav Svetog arhijerejskog Sabora, iz maja ove godine, protiv predloženog zakona, kojim predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija Srpske pravoslavne crkve nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti.

  „Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog zakona, apelujemo na poslanike u Skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog“, poručuju iz Sinoda.

  Sinod je podržao inicijativu mitropolita Amfilohija upućenu Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za SPC.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  Zakon, veroispovesti, sinod
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga