13:56 25 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (231)
  244172
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori — da nema pravo da se meša na direktan način u nešto što se događa u drugoj zemlji, ali je istakao da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata crkva.

  Vučić je takođe rekao da neće da odgovara vladiki Amfilohiju jer, istakao je, ne želi dodatno da deli naš narod u Crnoj Gori.

  Upitan „ima li nade za Srbe i našu Crkvu u Crnoj Gori, da li će sporni predlog zakona o crkvenoj imovini biti povučen i šta nas sve čeka ako zakon bude donet o ovakvom obliku“, predsednik je kazao da je na najbolji mogući način, ljudski, prišao predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i izneo mu svoje brige povodom tog zakona.

  „On to posmatra drugačije. Naš pogled na zakon je drugačiji, ali to se dešava u zemlji u kojoj je on predsednik“, ukazao je Vučić.

  Podsetio je da mora da vodi računa o tome da poštuje prava druge države, ali, s druge strane, i da pokaže uvek brigu prema opstanku srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

  Ukazao je da su neki namerno želeli da pogrešno protumače izjavu, kojom je izneo viđenja tog pitanja iz dva ugla.

  „Govorio sam da su Dedeić i crnogorska pravoslavna crkva kao nevladina organizacija formirani pre 2006. godine i da je jasno da je jedina kanonski priznata Srpska pravoslavna crkva. Pokušavali su to da zloupotrebe“, konstatovao je Vučić.

  Neću uvredama da odovaram na uvrede

  Vladici Amfilohiju, kaže, neće da odgovara uvredama na uvrede, niti želi da deli naš narod u Crnoj Gori.

  „Međutim, mogao bih štošta da kažem o rezultatima u Crnoj Gori i na KiM, i o Amfilohiju, i onima koje je on podržavao“, primetio je predsednik i podsetio da je za vreme onih koje Amfilohije hvali, počinjen pogrom na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom, da je pod njima proglašena nezavisnost lažne države Kosovo, a da danas imamo 17 zemalja koje su povukle priznanje.

  „Ako ta politika nije bolja od one ranije, ako politika koja je odvela Crnu Goru nije bolja od današnje politike poštovanja prema Crnoj Gori, a koja nije ništa kriva za ono prethodno, onda ne znam... Uvredama na uvrede da odgovaram neću“, zaključio je predsednik Vučić.

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je deo izjave predsednika Srbije o „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, koji je citirao portal „Vijesti“, prokomentarisao rečima da je srpski predsednik neznalica.

  „Nisam gledao, ali sam čuo“, rekao je mitropolit „Vijestima“ i dodao da je Vučić time pokazao da je „velika neznalica“.

  On je reagovao na deo Vučićeve izjave, koji su „Vijesti“ prenele iz njegovog intervjua O2 televiziji, da „’crnogorska autokefalna crkva‘ i defakto i de jure postoji i pre uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine“.

  Mitropolit je reagovao na tu rečenicu iz odgovora predsednika Vučića na pitanje novinara te televizije — „da li će predsednik Crne Gore Milo Đukanović uspeti da napravi ’autokefalnu crnogorsku crkvu‘ i da li će biti oduzeta imovina Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da li će, ako do toga dođe, to neminovno značiti da će doći do sukoba...“, koji u celini glasi:

  „’Crnogorska autokefalna crkva‘ i defakto i de jure postoji od čak i pre uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore, nove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, koju su formirali na Cetinju — mi smo uvek mislili na čudan način, oni su mislili na pravno valjan način i po tom pitanju smo se razlikovali.“

  Vučić je dodao da ne misli da su crnogorske vlasti za sve u pravu.

  Ali i da jesu, istakao je, postoji jedna stvar od koje je nemoguće pobeći:

  „Ne možete posle 100 godina državine, nesmetane, neometane državine na jednoj stvari u kojoj su ljudi imali ne samo pravo upotrebe i pravo korišćenja, već čak i pravo raspolaganja, dakle, da vi kažete — ’Ej, pa mi sad imamo druga pravila koja ćemo da napravimo, pa da nekog isterujemo‘. Nadam se da im to čak nije ni namera.“

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (231)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga