00:45 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 252
  Pratite nas

  Zakon koji se tiče crkava u Crnoj Gori neće doneti nikakvu korist toj zemlji i destabilizovaće situaciju, poručuju iz Ruske pravoslavne crkve u Moskvi.

  Sekretar Odeljenja Crkve za odnose sa drugim crkvama protojerej Igor Jakimčuk na pitanje šta znači usvajanje tog zakona, kaže da to „govori o zavisnosti crnogorskog rukovodstva od međunarodnih centara moći“.

  „Objektivno taj zakon neće doneti nikakvu korist crnogorskoj državi, on će destabilizovati situaciju. Ali očigledno postoji nalog i on se sprovodi“, rekao je on.

  Jakimčuk je kazao i da je usvajanje tog zakona izazvalo negativnu reakciju crnogorske javnosti. „Organizuju se mitinzi, demonstracije, protesti. Srpska pravoslavna crkva je crkva većine crnogorskog naroda, a ovaj zakon će narušiti prava vernika“, dodao je.

  Podsetimo, u Skupštini Crne Gore glasovima vladajuće većine i SDP-a juče je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti.

  Za Zakon je glasalo 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative, Force i SDP-a.

  Zakon, kojem se protivi većinska Crna Gora, na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, zbog kojeg su u glavnom gradu Crne Gore Podgorici juče bile uvedene policijska blokada i vanredno stanje, izglasan je nakon sukoba i incidenata.

  Privedeno je svih 18 poslanika Demokratskog fronta.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  Ruska pravoslavna crkva, zakon, crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga