15:41 19 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1263
  Pratite nas

  U selu Cernica kod Gnjilana teško je povređen Staniša Jovanović (52), kada ga je jedan Albanac napao nožem. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je hitno utvrđivanje motiva napada, kažnjavanje počinioca i osiguranje fizičke bezbednosti za meštane Cernice.

  „Napad na Stanišu Jovanovića, kome su nanete višestruke povrede nožem, pokazao je da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema predaha, te da su osuđeni da i pretpraznične dane proživljavaju u strepnji i strahu“, saopštila je sinoć Kancelarija za KiM.

  Kancelarija je navela da, ne ulazeći u motive tog napada, čiji je počinilac dvadesetogodišnji Albanac, mora da konstatuje da se mesecima na Kosovu i Metohiji podgreva antisrpska atmosfera, koja svakako ne deluje destimulativno na potencijalne nasilnike.

  „Kada se stvori društvena klima u kojoj su napadi na Srbe i njihovu imovinu postali nešto što se toleriše i što ne izaziva najširu osudu, onda se napadi zaista i događaju“, navodi se u saopštenju.

  Zahtevamo od svih stranaka i privremenih institucija u Prištini da prekinu sa progonom Srba, jer kada se čitav politički establišment i pravosuđe upuste u hajku na Srbe i Srbiju, onda neminovno svaka devijantna osoba to može protumačiti kao davanje saglasnosti za svaki individualni čin nasilja, ističe se u saopštenju.

  „Na Kosovu i Metohiji događa se vladavina nasilja i ponovo upozoravamo međunarodne činioce da je poslednji trenutak da se razuzdanom albanskom šovinizmu stane na put“, navodi Kancelarija za KiM.

  Tagovi:
  napad, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga