04:15 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  717555
  Pratite nas

  Patrijarh Irinej se nada da će razum pobediti i da neće doći do oduzimanja svetinja SPC u Crnoj Gori. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je ključno jedinstvo Srba, gde god da žive.

  Na pitanje šta će učiniti država i Crkva ako vlasti u Podgorici krenu u oduzimanje svetinja, Vučić je odgovorio da se nada da će crnogorske vlasti razmisliti, jer vide reakciju naroda.

  „Narod je spreman da brani svoje istorijske svetinje i verujem da do toga neće doći. Ako dođe, ne znam kakve će sve rđave posledice biti. Molim se Bogu da će razum ipak pobediti probleme“, dodao je on.

  Predsednik Srbije je rekao da je za nas važno da se sačuva mir u Crnoj Gori i da dođe do smirivanja tenzija.

  „Uveren sam da niko tamo ne misli da bi bilo dobro da neko dođe da zauzima Manastir Ostrog“, izjavio je Vučić i poručio da je ključno jedinstvo Srba, gde god da žive.

  „Nadam se da to nije ničija ideja“, istakao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara da li vidi izlaz iz krize u Crnoj Gori pošto je očigledno da su obe strane odlučne da istraju.

  Vučić je naglasio da su ograničene stvari koje Srbija može da uradi povodom toga i da treba delovati pre svega rečima, znanjem, pravničkom i drugom strukom.

  Predsednik je rekao da treba da ukažemo svima u svetu na to o čemu se radi, Venecijanskoj komisiji, svim drugim komisijama, telima, forumima i organizacijama.

  Donji manastir Ostrog
  © Sputnik / Dejan Simić
  Donji manastir Ostrog
  „Sa druge strane, da pošaljemo jasnu poruku srpskom narodu da smo jedinstveni i da između nas Srba, bez obzira na granice koje prihvatamo i koje postoje, nema razlika“, poručio je Vučić.

  On je kazao da nema nikakve razlike između Srbina koji živi u Beogradu, Banjaluci, Podgorici, Budvi ili nekom drugom gradu, i da svi Srbi osećaju ono što osećaju i Srbi u nekoj drugoj državi.

  Kako je kazao, važno je što je ključna poruka patrijarha danas jedinstvo srpskog naroda.

  Vučić je preneo da je sa patrijarhom razgovarao o neophodnosti očuvanja naših svetinja, crkava i manastira, te istakao da je patrijarh rekao da razmišlja o tome da se u narednom periodu formira stručna međunarodna komisija koja bi mogla i u međunarodnim forumima, institucijama i organizacijama na najbolji mogući način da štiti interes SPC i srpskog naroda, i u Crnoj Gori.

  „Što se države tiče, mi ćemo, u svakom slučaju, pomoći i zajednički delovati i po savetima njegove svetosti“, dodao je Vučić.

  Spreman sam za sastanak na najvišem nivou sa Crnom Gorom

  Vučić je rekao da je uvek spreman za sastanak na državnom nivou sa predstavnicima Crne Gore i najavio skup lidera regiona u Karlovcima ili Subotici krajem januara, na kojem bi trebalo da bude i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

  Vučić je novinarima, posle sastanka sa patrijarhom Irinejem, na pitanje da li je vreme za sastanak državnog vrha dve zemlje, odgovorio da je na to uvek spreman.

  „Mislim da postoji skup koji je zakazan u Karlovcima ili Subotici, krajem januara ili početkom februara, gde će biti mnogi lideri iz regiona. Mislim da je moguć dolazak i predsednika Đukanovića“, rekao je Vučić.

  On je rekao da je sa Đukanovićem razgovarao i u Tirani ovog meseca i da nema problem da razgovara, navodeći da njih dvojica neke stvari vide na nešto drugačiji način.

  „Međutim, naše je da poštujemo državu Crnu Goru, da razumemo potrebe i zahteve srpskog naroda. Da se ne stidimo toga što pripadamo srpskom narodu, ne pada mi na pamet, nikoga nismo uvredili, učinili nažao. Ako u svemu lošem što se zbivalo našem narodu ima nešto dobro, to je što se pokazalo jedinstvo srpskog naroda“, zaključio je Vučić.

  Tagovi:
  Crna Gora, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga