12:03 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  31712
  Pratite nas

  Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je danas državne organe Crne Gore da budu svesni svoje odgovornosti pred istorijom i budućnošću i da preispitaju svoj stav o verskim pravima i slobodama svojih građana i većinske crkve u Crnoj Gori.

  Svetom arhijerejskomi sinodu u Patrijaršiji u Beogradu su, pored patrijarha Irineja prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

  Sinod je ocenio da pomenuti zakon bez presedana produbljuje već postojeće podele i sukobe u crnogorskom društvu i poručio da će svim raspoloživim zakonskim i pravnim sredstvima štititi verska prava i slobode.

  Istovremeno, kako se navodi u saopštenju SPC, Sinod je pozvao sve relevantne činioce na obnovu svestranog dijaloga „po ovom nadasve važnom i osetljivom pitanju“.

  Sa žalošću je konstatovano da je donošenje ovog zakona već izazvalo mnogobrojne negativne posledice u Crnoj Gori i širem regionu.

  Sinod je izrazio puno razumevanje za opravdanu uznemirenost verujućeg pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i dao punu podršku njegovom mirnom hrišćanskom otporu nepravdi koju Crkvi i narodu nanosi pomenuti već izglasani antidemokratski i diskriminatorski zakon.

  Naime, ovim zakonom se omogućava otimanje i skrnavljenje svetinja i gaženje zaveštanja njihovih svetih ktitora i zadužbinara koji su ih Bogu i Crkvi posvećivali, a ne bilo kojoj državi ili vlasti.

  „Do sada se pokazalo da su svenarodna okupljanja, povodom rečene nepravde, imala izričito crkveni karakter, i zato je neophodno da se i ubuduće izbegnu bilo kakve političke ili stranačke zloupotrebe ovih jedinstvenih narodnih sabranja“, dodaje se u saopštenju.

   

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, sastanak, Mitropolit Amfilohije, SPC
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga