15:42 31 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  262141
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Crna Gora jedina zemlja u kojoj nije bio u zvaničnoj poseti, ali je istakao da je uvek spreman da razgovara sa Milom Đukanovićem, iako različito gledaju na stvari.

  „To govori o tome da su postojale stvari u kojima nismo saglasni“, rekao je Vučić za televiziju „Pink“.

  On je istakao i da je posao Đukanovića, kao i njegov, da rade i u interesu Srbije i Crne Gore, kao i da je uvek izbegavao da kaže težu reč.

  Podseća da je Srbija uložila u Srpsku kuću 3,5 miliona evra, da je uložen novac u održavanje i rad srpskih nacionalnih institucija, ali da se mora podržati integritet te zemlje.

  Kaže i da je Đukanoviću preneo šta misli o pravima srpskog naroda, da je on pošten, otvoren i iskren i da nije preterao.

  „Žao mi je što se vladajuća partija naljutila, a video sam to po saopštenju DPS-a, ali moja uloga je da vodim računa o 28 odsto srpskog življa u Crnoj Gori“, kaže Vučić.

  On je predstavnike međunarodne zajednice upitao koja prava imaju Albanci sa 25 odsto u Severnoj Makedoniji, a koja Srbi u Crnoj Gori i zatražio racionalan odgovor na nesrazmeru u broju i pravima Srba i Albanaca u te dve države.

  Kaže i da je zahvalan našem narodu što drži glavu visoko podignutu.

  Povodom primedbi dela društva da je manje aktivan od naroda, svestenika i navijača, odgovara da je on predsednik Republike i da su njegove obaveze drugačije.

  „Ja moram da vodim računa o interesima Srbije“, poručuje.

  Kaže i da ga jedni optužuju, jer nije „potegao sekiru“ na Crnu Goru, a drugi da je kriv za navodnu „agresiju“, što mu prebacuju iz „Apela 88“.

  „Tenkovima na Crnu Goru neću, vreme srpske neodgovornosti je prošlo“, kaže Vučić i dodaje da je vreme za dogovore, ali ne na uštrb Srbije.

  „To je racionalno i odgovorno, oni koji bi da ratuju bi ratovali 24 sata, a posle u kafiće“, napominje.

  Ne veruje da će Crna Gora promeniti odluku o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, ali smatra da je ovo probudilo srpski narod u Crnoj Gori.

  „Ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji i RS, koliko osećaju nepravdu, jer sve što je dozvoljeno drugima, Srbima nije... Ja sam to rekao i međunarodnoj zajednici“, rekao je Vučić i dodao da nismo u lakoj situaciji.

  Tagovi:
  zakon o slobodi veroispovesti, Crna Gora, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga