09:13 08 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  31210
  Pratite nas

  Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole Ministarstva životne sredine. Postupak je pokrenut jer prekomerna zagađenost vazduha pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava u dužem vremenskom periodu. Zatraženi su odgovori od Ministarstva o činjenicama i okolnostima zagađenja.

  Zoran Pašalić u saopštenju podseća da je još u 2018. godini u Republici Srbiji kvalitet vazduha zvanično bio svrstan u treću kategoriju (prekomerno zagađen vazduh), i to u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.

  „U svim tim mestima uzrok prekomernog zagađenja bile su suspendovane čestice PM-10 i/ili PM-2,5. Prema dostupnim podacima doprinos drumskog saobraćaja je bio po šest odsto za obe navedene zagađujuće materije, dok je većina emisija dolazila iz toplana snage manje od 50 megavata i individualnih ložišta“, navedeno je saopštenju.

  Navodi se i da je trend iz 2018. godine nastavljen i u 2019. godini.

  „Naime, prekomerna zagađenost vazduha u Beogradu, kao i u drugim gradovima u Srbiji u kojima su poslednjih meseci takođe zabeležene visoke koncentracije pomenutih čestica, opravdano je uznemirila javnost i građane i nedvosmisleno ukazala na neophodnost preduzimanja hitnih mera u cilju uspostavljanja preporučenih bezbednosnih granica za kvaliteta vazduha“, poručio je zaštitnik građana.

  S obzirom na to da do građana dolaze različite informacije o vrednovanju dobijenih rezultata zagađenja, uzrocima zagađenja i merama koje Ministarstvo životne sredine preduzima ili razmatra da preduzme, Pašalić traži da se dostavi obaveštenje o određenim činjenicama i okolnostima.

  Prvo — iz kojih razloga, uprkos negativnim ocenama kvaliteta vazduha u 2018. godini, Ministarstvo životne sredine nije blagovremeno preduzelo ili predložilo konkretne mere za smanjenje zagađenja vazduha i unapređenje energetske efikasnosti.

  Drugo — s obzirom na to da stručna javnost ukazuje na više različitih uzročnika zagađenja vazduha — sagorevanje uglja lošeg kvaliteta u termoelektranama, intenzivniji saobraćaj, individualna ložišta i trenutne vremenske uslove, da li je Ministarstvo životne sredine izvršilo analizu osnovnih i dominantnih uzročnika visokog stepena zagađenja pojedinačno po gradovima i jedinicama lokalne samouprave.

  Treće — da li je u odnosu na utvrđene najznačajnije uzročnike zagađenja vazduha Ministarstvo životne sredine predvidelo i predložilo preduzimanje hitnih kratkoročnih, ali i dugoročnih mera radi njihovog suzbijanja i koje su to mere, i ukoliko nije — iz kojih razloga to nije učinjeno.

  Četvrto — da li se javnost redovno i potpuno informiše o trenutnom stanju, odnosno da li se građanima pruža dovoljno podataka o vrsti i obimu informacija o izmerenim vrednostima, njihovom značaju i uticaju koje izmerene vrednosti zagađujućih materija mogu imati na njihovo zdravlje.

  Rok za odgovor Ministarstva životne sredine je 15 dana. Nakon sagledavanja odgovora organa i procene, zaštitnik građana će obavestiti javnost o daljim koracima, zaključuje se u saopštenju.

  Tagovi:
  zaštitnik građana, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga