08:44 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 783
  Pratite nas

  Mitropolit Pravoslavne crkve u Americi (PCA) Tihon uputio je srpskom patrijarhu Irineju pismo podrške povodom nedavnih zbivanja u Crnoj Gori, koja su prouzrokovana usvajanjem novog zakona koji državnim vlastima daje mogućnost da konfiskuju imovinu Srpske pravoslavne crkve.

  U pismu objavljenom na sajtu ove Crkve mitropolit Tihon naglašava da PCA molitveno podržava napaćenu Srpsku pravoslavnu crkvu i činjenicu da ne priznaje raskolničku „crnogorsku pravoslavnu crkvu“, koja uživa podršku sadašnje crnogorske vlasti.

  „Naša je molitva za sve žitelje Crne Gore da napuste svaku vrstu nasilničkog nacionalističkog ekstremizma i da pohitaju da otvorenim rukama prihvate Svetu Hristovu Crkvu, gde će naći svoj istinski identitet u liku Isusa Hrista“, piše mitropolit PCA.

  Pun tekst pisma mitropolita Tihona prenosimo u celosti:

  Vaša Svetosti, vozljubljeni brate, saslužitelju u Gospodnjim svetim tajinstvima, usred radosnog proslavljanja Rođenja i Bogojavljanja Gospodnjeg moramo da Vam se obratimo s tugom zbog nevolja koje spopadaju našu pravoslavnu braću u Crnoj Gori. Želimo da izložimo Vama i Vašoj voljenoj pastvi da Pravoslavna crkva u Americi stoji molitveno, podržava i održava opštenje sa Crnogorskom mitropolijom SPC i da Pravoslavna crkva u Americi ne priznaje kao kanonsku takozvanu „crnogorsku pravoslavnu crkvu“, niti njeno „sveštenstvo“ koje predvodi raščinjeni Miraš Dedeić.

  Mi odbacujemo zakone kojima se ograničava verska sloboda crnogorskih građana, jer želimo da održimo jedinstvo naše Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, i da čvrsto stojimo protiv radnji svake i bilo koje vlasti kojima se izaziva konfrontacija i nasilje prema vernicima i otimanje njihove crkvene imovine.

  U službi na Bogojavljanje čujemo začalo iz knjige proroka Isaije u kojem se veli: „Poslušajte, i živa će biti duša vaša, i činiću s vama zavet večan… Zvaćeš narod koga nisi znao, i narodi koji te nisu znali steći će se k tebi“ (Isaija 55, 3.5).

  Naša je molitva za sve žitelje Crne Gore da napuste svaku vrstu nasilničkog nacionalističkog ekstremizma i da pohitaju da otvorenim rukama prihvate Svetu Hristovu Crkvu, gde će naći svoj istinski identitet u liku Isusa Hrista.

  Sa tugom, a ipak u nadi na milost Gospoda našeg rođenog u Vitlejemu i krštenog u Jordanu nas radi, ostajem, 

  TIHON

  Arhiepiskop Vašingtona
  Mitropolit sve Amerike i Kanade

  Tagovi:
  Crna Gora, zakon o slobodi veroispovesti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga