18:42 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  21422
  Pratite nas

  Nekadašnji zapadni posrednik, Amerikanac Sajrus Vens, nekoliko puta je javno rekao da se u bivšoj Jugoslaviji vodi Genšerov rat, aludirajući na nekadašnjeg šefa nemačke diplomatije Hansa Ditriha Genšera, što Nemačka nije osporila.

  Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić smatra da Srbi nisu cilj novog imperijalizma, već pre svega „usputna žrtva“, zbog geopolitičkog položaja i delimično zbog pravoslavlja.

  Nemačka htela više malih država na Balkanu

  Karadžić je podsetio da je Stefan Nemanja propustio kroz Srbiju Fridriha Barbarosu u njegovom krstaškom ratu ka istoku, te da od tada zapadne sile pokušavaju da „poseduju“ Srbiju i njenu moravsko-vardarsku dolinu da ne bi morali da pitaju za dozvolu.

  „Dodatni razlog je pravoslavlje, koje je dugo na udaru, te naša bliskost sa Rusijom, Kinom i mnogim drugim zemljama“, naveo je Karadžić.

  On je ocenio i da su srpski angloamerički saveznici uludo „prosuli“ večno prijateljstvo i odanost Srba.

  „Čak i ako je oprošteno, nikada neće biti zaboravljeno. Srbi rado praštaju i kada se grešnik ne kaje i ne traži oprost“, naveo je Karadžić za „Večernje novosti“, prenosi RTRS.

  On smatra da anglosaksonski svet neizbežno silazi sa trona, ali da upotrebljava stare imperijalne alate koji više ne vrede, gubeći na taj način prethodno beskrajno prijateljstvo i odanost Srba.

  Karadžić je napomenuo da su Srbi nekada doživljavali Ameriku kao dobru vilu, a danas mali narodi od nje strahuju, a kao dobre vile doživljavaju Rusiju i Kinu.

  Danas narod strahuje od Amerike

  On smatra i da se slučajevi poput bombardovanja Srbije više nigde neće ponoviti, jer se svet osvestio i stvaraju se nova savezništva.

  Karadžić je naveo da je Kosovo i Metohija nasilno i nelegalno promenilo etničku sliku tokom okupacija (turske, austrougarske, sila osovine...) i komunističke diktature, ali da se to ne mora prihvatiti, kao ni bilo koji zločin nastao iz tih okolnosti.

  „Jugoslovenske republike su od komunista dobile ’pravo‘ na imperijalne granice, pa su ih ’uknjižile‘ kao svoje etničke i nacionalne, iako je to daleko od stvarnog stanja“, istakao je Karadžić.

  On je naveo i da je Nemačka htela više malih država na Balkanu da bi pod maskom borbe protiv „velike Srbije“ stvorila „veliku Nemačku“ od 500 do 700 miliona beznadežnih i bespomoćnih, bez nemačke podrške i vođenja.

  Karadžić je napomenuo da je nekadašnji zapadni posrednik Amerikanac Sajrus Vens nekoliko puta javno rekao da se u bivšoj Jugoslaviji vodi Genšerov rat (nekadašnji šef nemačke diplomatije Hans Ditrih Genšer), što Nemačka nije osporila.

  Raduje se, istakao je, popravljanju odnosa Srbije sa Nemačkom, ali je napomenuo i da nije lepo što se Nemačka umešala u rasturanje Jugoslavije na tako krvav način.

  Tagovi:
  Amerika, rat u SFRJ, SFRJ, Nemačka, Radovan Karadžić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga