20:35 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  0 900
  Pratite nas

  Pravnik i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković osporio je argumentaciju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića u prilog Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i naveo da je sve što je Đukanović izneo — pravno neosnovano i da nije validno.

  Reagujući na navode Đukanovića, iznete u intervjuu Tanjugu, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. godine, Nikola Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

  „Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Milo Đukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vreme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija“, rekao je Selaković za Tanjug.

  Ulaz u manastir Ostrog
  © Sputnik / Dejan Simić
  Ulaz u manastir Ostrog

  Dodao je da je pre perioda o kojem govori Đukanović vladao komunistički režim, za koji se, kaže, zna kako je postupao prema crkvi, a naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

  Selaković ističe da su se upravo po tom pitanju oglašavala neka od najrelevantnijih međunarodnih pravnih tela, od Saveta Evrope, do Venecijanske komisije, i pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, a pre svega imovine SPC.

  Važno je da se pravno napomene da se ne može uzurpirati nešto što je vaše, što je postalo vaše pre mnogo vekova, što je Crkva kao svojinu stekla donacijama, prilozima ktitora, vladarskim poveljama i poklonima, i to u skladu sa važećim zakonima i pozitivnim pravnim propisima“, napominje Selaković i dodaje da je posebno zanimljiv period koji Đukanović navodi u argumentaciji.

  „Period od 1986. do 2000. godine se u najvećem delu poklapa sa periodom njegove vlasti u Crnoj Gori, a upravo ta vlast donosi, sprovodi i kontroliše primenu samih propisa“, zaključuje Selaković.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  imovina, Srpska pravoslavna crkva, argumenti, kritika, Nikola Selaković, zakon o slobodi veroispovesti, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga