12:14 23 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 8012
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić računa na sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u Izraelu, na forumu povodom pomena žrtava Holokausta, saopštila je administracija srpskog predsednika.

  Predsednik Vučić rekao je da mu je „posebna čast da ove godine učestvuje u svečanosti povodom 75. godišnjice Dana pobede 9. maja u Moskvi i podsetio na zajedničku posvećenost bratskih naroda Srbije i Rusije o slavnoj tradiciji borbe za slobodu. Osim toga, već za tri dana predsednici dveju zemalja zajedno će učestvovati na petom međunarodnom forumu o Holokaustu, u Memorijalnom kompleksu „Jad Vašem“ u Izraelu, dodaje se u saopštenju.

  Vučić je danas u Beogradu primio ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je za sledeći mesec najavio posetu visokog ruskog zvaničnika.

  Kako se prenosi u saopštenju, Vučić je izrazio zadovoljstvo što se njegov veoma intenzivan dijalog sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nastavio i početkom 2020. godine.

  Predsednik je u razgovoru sa ambasadorom rekao da mu je učešće na svečanom otvaranju gasovoda „Turski tok“ u Istanbulu dalo priliku da sa ruskim predsednikom razgovara o različitim globalnim kretanjima, koja imaju uticaj na svetsku ekonomiju i energetsku bezbednost, ali da je uveren da će srpska privreda i domaćinstva imati sigurno snabdevanje gasom.

  On je izrazio uverenje da će i sa novim ruskim premijerom Mihailom Mišustinom imati plodotvornu saradnju, zasnovanu na razumevanju i poverenju, kakvu je imao sa dosadašnjim premijerom Medvedevom.

  Ambasador Bocan-Harčenko je za sledeći mesec najavio posetu visokog ruskog zvaničnika, a tom posetom će se, navodi se u saopštenju, nastaviti intenzivan politički dijalog Srbije i Rusije, koji je obeležio prethodnu godinu.

  Dvojica sagovornika su se saglasila da je takav dijalog na visokom nivou izraz obostrane želje za svestrani napredak bilateralne saradnje.

  Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko su konstatovali da se realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro sprovodi, i u isto vreme razgovarali o konkretnim predlozima za bližu saradnju u kulturnoj i humanitarnoj oblasti, kao i na nivou građanskog društva.

  Osim o bilateralnim odnosima, dvojica sagovornika su razgovarali i o regionalnoj situaciji, između ostalog na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini.

  Tagovi:
  Aleksandar Bocan-Harčenko, Aleksandar Vučić, Srbija, Rusija, Izrael, Holokaust
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga