06:40 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 6121
  Pratite nas

  U nastavku suđenja bivšem generalu i komandantu 5. Korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika 5. Korpusa optuženim za ratni zločin nad Srbima, svedok Tužilaštva BiH Mile Ribić, koga su 1995. zarobili pripadnici Armije BiH, rekao je da je u zarobljeništvu morao da skuplja i sahranjuje tela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu.

  Ribić je rekao da je sa ostalim zarobljenicima prikupljao tela ubijenih Srba u Bosanskom Petrovcu i da ih je sahranjivao u zajedničke grobnice.

  „Prvi leš našli smo u kući kod bolnice, kasnije smo ih nalazili po dvorištima kuća. Naše je bilo da ih umotamo u ćebe, pa bi potom nailazio kamion koji bi ih mehaničkom rukom za utovar balvana pokupio i stavljao na kamion“, svedočio je Ribić, koji je bio srpski vojnik.

  RTRS navodi da su tela ubijenih Srba sahranjivana u zajedničku grobnicu kod motela na izlazu iz Petrovca, ka Bihaću.

  „Kod motela je bila iskopana rupa, grobnica. U nju bi kamion ispustio tela, a mi smo ih lopatama zatrpavali zemljom“, naveo je Ribić.

  I u selu Krnjeuša kod Petrovca Ribić je svedočio o brutalnosti 5. Korpusa, navodeći da je u zajedničku grobnicu sahranio osam mlađih muškaraca koji su bili u uniformama Vojske Republike Srpske.

  Odbrana optuženih nije dozvolila da govori o 135 dana zarobljeništva, jer to nije obuhvaćeno optužnicom, i to smatra nevažnim.

  Svedok Radojka Kovačević je izjavila da je zbog napada muslimanske vojske u jesen 1995. godine bila primorana da napusti rodno selo u okolini Petrovca.

  Optužnica tereti Dudakovića i njemu podređene oficire i vojnike 5. Korpusa za sistematski progon i ubistvo više od 300 Srba, uništavanje njihove imovine i paljenje 38 srpskih pravoslavnih crkava.

  Deo optužnice odnosi se i na ratne zločine nad Muslimanima lojalnim Fikretu Abdiću.

  Tagovi:
  Atif Dudaković, Srbi, ratni zločini, suđenje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga