05:25 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6453
  Pratite nas

  Šef diplomatije Evropske unije Đozep Borelj izjavio je da dijalog Beograda i Prištine mora da se otvori i da je na EU da pomogne u tome.

  Borelj je za RTS rekao da će problem ostati nerešen ako se ništa ne uradi, kao i da će put Srbije ka EU biti doveden u opasnost.

  „Znam da su proteklih meseci napetosti skočile između dve strane, kada je reč o taksama i diplomatskim aktivnostima. Moramo da spustimo tenzije, da se vratimo na situaciju u kojoj je dijalog moguć. Za nas u Evropskoj uniji to je investicija, ne radimo to zbog sebe već zbog pomirenja i mira“, rekao je Borelj.

  Upitan šta misli o inicijativi SAD i specijalnog izaslanika Ričarda Grenela da se u dijalogu fokus stavi na ekonomiju i da li će SAD preuzeti primat u pregovorima, Borelj je objasnio da se EU ne takmiči s tom zemljom i da su za američkog predsednika Donalda Trampa važni i ekonomija i politika.

  „To nije ekonomski problem, ali čak i sa ekonomske tačke gledišta, Evropska unija je uložila mnogo novca i u Srbiju i u Kosovo, mnogo više od Sjedinjenih Država. Nastavićemo to da radimo i da pomažemo. Ne takmičimo se s njima“, rekao je Borelj.

  Borelj brani stav EU

  Prema njegovim rečima, svi treba da doprinesu procesu dijaloga. Ocenio je da je možda dobra ideja imati specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, „nekoga ko dobro poznaje region, ko je iskusan diplomata, ko ima moje poverenje i jak kapacitet, jer to je problem na kome treba raditi svakodnevno“.

  Borelj je rekao da iako dolazi iz Španije, koja nije priznala nezavisnost Kosova, on kao predstavnik EU mora da brani evropski stav.

  „Evropska unija nije priznala Kosovo jer nema kapacitet da to uradi. Hajde da pokušamo da radimo najbolje što možemo da olakšamo dijalog. Na tome ću raditi. Ljudi treba da shvate da kada radite na evropskom nivou, ne možete pratiti poziciju vaše zemlje“, rekao je Borelj.

  Kada se radi o pregovaračkom procesu sa EU, Borelj ističe da će Evropski savet na sledećem sastanku objaviti novu metodologiju proširenja, jer mnogi smatraju da je ta metodologija teška i da suviše dugo traje.

  „Ona mora biti fleksibilnija i produktivnija kako bi se sporazumi postizali brže i lakše“, zaključio je Borelj.

  Tagovi:
  Srbija, Kosovo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga