08:02 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  41785
  Pratite nas

  Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu okupili su se četvrti put ispred crkve Svetog Marka kako bi pružili podršku srpskom narodu u Crnoj Gori i najavili litiju za sledeću nedelju, na kojoj će hodati 70 kilometara do Orašca.

  Predsednik studentskog kluba na Pravnom fakultetu Nemanja Vučković najavio je da će sledeći protest biti održan 14. februara u 18 časova ispred crkve Svetog Marka.

  „Tada ćemo, nakon skupa, krenuti u molitveni hod, litiju do Orašca. Koračaćemo 70 kilometara za srpski narod u Crnoj Gori, a onda ćemo 15. februara na Sretenje u Orašcu imati moleban. Želimo da tom šetnjom poručimo Srbima u Crnoj Gori da nisu sami i da ne odustajemo od borbe“, kazao je Vučković.

  Prema njegovim rečima, vlast u Srbiji ne čini dovoljno da se reši problem u vezi sa spornim crnogorskim Zakonom o slobodi veroispovesti, zbog čega su pozvali da se to pitanje podigne na međunarodni nivo.

  „Tražili smo da se odnosi dve države svedu na konzularni nivo i da se raskine ugovor iz 2014. godine, na osnovu kog se u preko 40 srpskih ambasada nalaze i diplomate Mila Đukanovića, i da se celo pitanje podigne na međunarodni nivo. Sve to kako bi se inicirala rasprava u Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama, kako bi se govorilo o položaju Srba u Crnoj Gori i o položaju Srpske pravoslavne crkve. Režim u Podgorici neprestano ugrožava slobodu veroispovesti, gazi Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i krši međunarodne ugovore“, naveo je Vučković.

  U prethodnom periodu, inače, studenti su prikupljali potpise za usvajanje „rezolucije o ugroženost Srba i SPC u Crnoj Gori“, a Vučković kaže da je sakupljeno više od 15.000 potpisa i da će oni biti predati do kraja meseca nadležnim institucijama.

  „Naredne nedelje ćemo krenuti sa istim zahtevima da pravimo okupljanja i u drugim gradovima Srbije“, dodao je.

  Na skupu je bio i omladinski aktivista Pavele Knežević, koji je došao iz Banjaluke i najavio pokretanje sličnih zahteva u Republici Srpskoj, prenosi Tanjug.

  „Došli smo ovde da podržimo našu braću u Crnoj Gori, a i sve ovde u Beogradu koji se okupljaju svakog petka, jer su digli glas protiv nepravde. Podržavamo inicijative koje su pokrenuli i — ne damo svetinje“, rekao je Knežević.
  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  studenti, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga