20:18 30 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  331810
  Pratite nas

  Predsednik Kine Si Đinping zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na pismu solidarnosti sa kineskim narodom u borbi protiv epidemije koronavirusa i poručio je da je spreman da zajedno s njim podigne sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo.

  Pismo Si Đinpinga danas je Vučiću uručila ambasadorka NR Kine Čen Bo, saopštila je pres-služba predsednika.

  „Zahvaljujem na Vašem pismu. Kina i Srbija su dobri prijatelji od uzajamnog poverenja i podrške. Gospodine predsedniče, Vi i Vlada Srbije ste privrženi principu ’Jedne Kine‘, što ja visoko cenim. Pridajem veliku pažnju razvoju odnosa između Kine i Srbije. Spreman sam da zajedno s Vama podignem sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije na još viši nivo. Želim Vam sve najbolje“, navodi se u pismu.

  Predsednik Vučić je zahvalio na pismu i rekao da on lično i svi u Srbiji sa snažnim saosećanjem, ali i ogromnim divljenjem, prate borbu predsednika Sija, kineskog rukovodstva i prijateljskog naroda Kine protiv epidemije koronavirusa.

  „Napori bez presedana koje Kina ulaže u sprečavanju daljeg širenja virusa izazivaju duboko poštovanje. Uvereni smo da će Kina uspeti da se izbori sa ovim izazovom i da će iz svega izaći još snažnija“, rekao je predsednik Vučić, prenosi Tanjug.

  Predsednik Vučić je u ime građana Srbije i u svoje ime izrazio duboko saučešće porodicama preminulih, kao i solidarnost sa kineskim narodom i spremnost naše zemlje da, u skladu sa svojim mogućnostima, uputi pomoć.

  Ambasadorka Čen je rekla da predsednik Si i kineski narod veoma cene poruku ohrabrenja, koju je uputio predsednik Vučić. Ona je rekla da se već vide efekti mera koje preduzima kinesko rukovodstvo u borbi protiv bolesti.

  Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su razgovarali i o realizaciji konkretnih zajedničkih projekata u saradnji dveju zemalja.

  Vučić je rekao da je u svakom trenutku spreman da poseti Kinu i pruži podršku kineskom rukovodstvu i narodu, kao i to da se posebno raduje svojoj skoroj poseti Kini i novom susretu sa predsednikom Sijem na Devetom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Pekingu.

  Tagovi:
  međunarodni odnosi, koronavirus, Srbija, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga