09:31 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1253
  Pratite nas

  „Pojavom Sputnjika pojavio se i novi ugao s kojim narod na Kosovu i Metohiji može da se identifikuje, a od kog Albanci strahuju“, rekao je u izjavi za Sputnjik novinar i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević.

  Prijemu povodom petog rođendana Sputnjika prisustvovao je i novinar i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, koji je istakao značaj postojanja Sputnjika za stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

  On je naglasio da se pojavom Sputnjika na Kosovu i Metohiji pojavio i novi ugao s kojim je narod mogao da se identifikuje i dodao da se veliki broj ljudi tamo oseća kao da „neko njihov piše o njima“.

  © Sputnik
  Živojin Rakočević na petom rođendanu Sputnjika

  Albanci vesti Sputnjika tumače sa strahom

  Kako je rekao, značaj Sputnjika ogleda se i u reakcijama kosovskih Albanaca na vesti Sputnjika, koje često interpretiraju sa strahom.

  „Oni te vesti tumače sa strahom i neprestano ponavljaju mantru da se radi o surovoj ruskoj propagandi, a zapravo se radi o jednom segmentu života koji oni ne žele da prepoznaju i strahu da bi ta istina mogla da se proširi i na druge medije. U ovom slučaju — zapadne“, objašnjava Rakočević.

  Naš sagovornik prenosi nam i utiske naroda na Kosovu i Metohiji, koji Rusiju i rusku ideju doživljava kao nešto zaštitničko i nešto što je u srži njegovog razvoja identiteta.

  „Ruski konzuli su u 19. veku uradili ono što nije uradila naša Akademija nauka i umetnosti. Oni su očuvali ogromni korpus našeg nasleđa i pomogli da se očuva ogromni korpus našeg nasleđa na Kosovu i Metohiji i zato se sve što dolazi s te strane smatra potpuno prirodnim“, istakao je sagovornik Sputnjika.
  Ljubinka Milinčić, glavni i odgovorni urednik Sputnjika Srbija i Živojin Rakočević, publicista i novinar sa Kosova i Metohije
  © Sputnik / Radoje Pantović
  Ljubinka Milinčić, glavni i odgovorni urednik Sputnjika Srbija i Živojin Rakočević, publicista i novinar sa Kosova i Metohije

  Rakočević, koji je i dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, dodao je da je dolazak ruskog kontigenta KFOR-a na Kosovo i Metohiju bio izuzetno značajan za stanovništvo, koje je tada „osetilo kao da je stigao neko njihov“.

   

  Tagovi:
  Srbi, Albanci, Živojin Rakočević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga