21:33 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 11124
  Pratite nas

  Sporazumi Beograda i Prištine koji su juče potpisani na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu izazvali su lavinu reakcija u južnoj srpskoj pokrajini. Povodom dokumenata koji su potpisani oglasio se i premijer Kosova Aljbin Kurti, naglašavajući da su oni sklopljeni bez njegovog znanja.

  „Danas su potpisana dva sporazuma od strane zvaničnika koje je ovlastio bivši ministar Palj Ljekaj i ceo pregovarački proces obavljen je pre stupanja na snagu naše vlade. Stoga ovi službenici nisu dobili odobrenje od nove vlade za pregovaranje ili potpisivanje sporazuma. Štaviše, ni tekst sporazuma nije objavljen u javnosti, niti je dostavljen Vladi Kosova. Objavljeni su različiti nezvanični nacrti“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

  „Ma koliko su neophodne veze i unapređenje infrastrukturnih standarda za razvoj naših zemalja i deo evropske vizije za regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose, ipak je vrlo važno da proces bude transparentan kao rezultat istinskih pregovora i u potpunosti u skladu sa suverenitetom i zakonima zemlje, ekonomskim prioritetima i u skladu sa obavezama proisteklim iz procesa PAP. U procesu tranzicije vlade, analiziraju se svi koraci preduzeti u prošlosti i od nadležnih ministarstava se traži da to tretiraju kao prioritet“, naveo je kosovski premijer na svom nalogu na Fejsbuku.

  Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da su u Minhenu sporazumi sa predstavnicima Beograda dogovoreni sa prethodnim sazivom vlade. 

  Tagovi:
  Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga