01:31 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  22178
  Pratite nas

  Protiv pripadnika Vojske Crne Gore koji budu prisustvovali litijama biće pokrenut disciplinski postupak i biće udaljeni iz službe, pišu „Večernje novosti“.

  Pripadnici Vojske Crne Gore bi, pored toga, trebalo da utiču i na članove svojih porodica i da ih odvrate od prisustva na protestima protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

  To je, prema navodima „Novosti“, samo deo naređenja koje je na sastanku svog kolegijuma, 6. februara, izdao načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić.

  Glavna tema tog sastanka bile su litije kojima narod iskazuje svoj otpor prema spornom zakonu, a Dakić je, kako se navodi u tekstu „Novosti“, obavestio svoje saradnike da je od obaveštajnih službi Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore dobio informacije da pojedini vojnici i oficiri prisustvuju protestima, te da obaveštajci intenzivno rade na prikupljanju podataka o tome ko su oni.

  Dakić je, kako navode Novosti, poručio da su, iako „navodno verski“ protesti usmereni protiv ustavnog poretka i suverenosti Crne Gore, te da iz tih razloga pripadnicima Vojske nije mesto na njima.

  On je naredio i da komandanti i rukovodioci održe sastanke sa potčinjenima u svojim jedinicama i da im skrenu pažnju da „mesto i uloga pripadnika Vojske nije da ruše ustavni poredak, već da brane interese suverene Crne Gore“.

  Ovakva odluka iz vrha Generalštaba uznemirila je, kako „Novosti“ saznaju, pripadnike Vojske Crne Gore, posebno one koji redovno, četvrtkom i nedeljom, učešćem na litijama izražavaju svoj stav protiv zakona.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga