15:26 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 113
  Pratite nas

  Imena pripadnika OVK kojima će se suditi pored sudom u Hagu neće biti saopštena dok tek podignute optužnice ne potvrdi sudija za prethodni postupak, piše Politika.

  Kako je za taj list odgovorila Anđela Grijep, portparol haškog suda, zakonski rok za potvrđivanje ili odbacivanje optužnica je šest meseci.

  To znači da će imena optuženih biti poznata najkasnije u avgustu, posle čega će biti zakazana suđenja po potvrđenim optužnicama.

  Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun očekuje da bi faza preispitivanja optužnica mogla da bude okončana u tom roku i da bi tokom ove godine mogla da počnu suđenja.

  On veruje da ima mesta optimizmu da će optužnice biti potvrđene i da će početi procesuiranje.

  „Poslednjih mesec dana tužilaštvo je zvalo svedoke samo da bi ih pitalo - da li su i dalje spremni da svedoče. To je ukazivalo na skoro podizanje optužnica. Mnogi su sumnjali da će optužnice biti podignute, ali to se ipak desilo. One još neko vreme neće biti vidljive za javnost, ali je bitno da su napisane“, rekao je Drecun.

  List navodi da za sada nije poznato da li se optužnice bave i trgovinom ljudskim organima, predmetom najbolnijim za Srbiju.

  Tagovi:
  haški sud, ratni zločini, OVK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga