03:11 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2935294
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem "da ga ubace u UN".

  Aleksandar Vučić je za televiziju O2 ukazao da, ipak, prvo treba sačekati i videti kakvu će Priština odluku po pitanju taksi doneti i da li će zahtevati reciprocitet, ali da nema sumnje da će uslediti pritisak na Srbiju.

  Na pitanje šta bi podrazumevao Ahtisarijev plan "plus plus" i da li će pitati narod šta misli o tome, predsednik kaže da će svakako narod biti pitan.

  "Daće oni i više (od Ahtisarijevog plana), ali će tražiti de fakto ili de jure priznavanje Kosova od Srbije. Cilj je da ubace Kosovo u UN", naveo je Vučić i dodao da je to ono što možemo da očekujemo u narednom periodu, preneo je Tanjug.

  Vučić dodaje da je samo pitanje trenutka kada će to tražiti od Srbije, da li za tri ili šest meseci ili za godinu dana, ali da će se to svakako dogoditi i da će onda biti strahoviti pritisci na Srbiju.

  Kada je reč o učešću na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove u Vašingtonu, Vučić kaže da će boriti za bolju poziciju zemlje.

  Na tom skupu će, između ostalih, govoriti i potpredsednik SAD Majk Pens, državi sekretar SAD Majk Pompeo, lideri oba doma Kongresa, jedan od demokratskih kandidata za predsednika SAD Majkl Blumberg, kao i specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, kancelar Austrije Sebastijan Kurc...

  Ipak, ističe Vučić, niko u Vašingtonu neće promeniti svoje mišljenje po pitanju Kosova.

  "Gde god idem, idem da se borim poboljšanu poziciju Srbije, ali ne očekujte da lažem i da kažem da su oni promenili svoj stav. Suviše smo mi mali i za Nemačku, Ameriku, Francusku, Englesku, da bi oni menjali svoj stav. Suštinski ga neće promeniti, da li možemo da dobijemo više, izgubimo manje, popravimo položaj Srbije", rekao je Vučić.

  Tagovi:
  priznanje, Kosovo, Vučić Aleksandar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga