01:27 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  45113
  Pratite nas

  Sijera Leone povukao je priznanje Kosova kao nezavisne države, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti toj zemlji, potvrdio je ministar za Sputnjik.

  Sijera Leone, koja se nalazi u zapadnoj Africi na obali Atlantskog okeana, 18. je država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države.

  „Sa posebnim zadovoljstvom mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN“, rekao je Dačić.

  Šef srpske diplomatije kaže da trenutno, od 193 članice UN, 92 zemlje priznaju nezavisno Kosovo, 96 zemalja ne priznaje Kosovo, dok se pet zemalja nalazi u fluidnom stavu, odnosno uglavnom priznaju Kosovo, ali više ne glasaju za Kosovo.

  „To znači da Kosovo više nema većinu u UN“, rekao je Dačić Tanjugu.

  On je naveo da je ovo „otpriznavanje“ nezavisnosti Kosova od posebne važnosti za Beograd i podsetio da je Sijera Leone bila među prvim državama koja je priznala nezavisnost Kosova 2008 godine.

  Dačić je rekao da je u Fritaunu imao uspešne razgovore sa predsednikom Republike, da je dogovoreno da se bilateralni odnosi, koji su godinama bili u zastoju, unaprede.

  „Predsednik je dao nalog Ministarstvu spoljnih poslova da preisputaju svoj stav o priznanju Kosova“, rekao je Dačić.

  Dačić je rekao i da se očekuje poseta predsednika Sijera Leonea u junu, pre čega će u Srbiju doći i ministarka spoljnih poslova, kako bi pripremila posetu.

  Tagovi:
  Kosovo, Sijera Leone
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga