04:36 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  52791
  Pratite nas

  Madagaskaru, Burundiju, Lesotu, Komorima, Centralnoafričkoj republici i Gani, kao poslednja u nizu afričkih država koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova, pridružila se Sijera Leone.

  Ova zapadnoafrička država nevelike teritorije bila jer posebno pogodna za mešetarenje američke diplomatije, čiji je jedan od prioriteta bilo lobiranje za priznanje nezavisnosti KiM. Uprkos ogromnim prirodnim bogatstvima (spada među prvih deset proizvođača dijamanata i zlata u svetu), jedna je od najsiromašnijih država u svetu – čak oko 70 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

  Sijera Leone bila je poprište i jednog od najbrutalnijih građanskih ratova na svetu – između 1991. i 2002 godine. Rat između vladinih snaga i Revolucionarnog ujedinjenog fronta (RUF), odneo je preko 50.000 žrtava, a oko dva miliona stanovnika raseljeno je i otišlo u izbeglištvo. Ovaj rat poznat je brutalnostima nad civilima, trgovinom decom i njihovim regrutovanjem u pobunjeničku vojsku, ilegalnom trgovinom dijamantima i zlatom. Zbog svega toga, vođa gerile Fodaj Sankoh optužen je za ratne zločine.

  Ojačala demokratija Sijera Leonea 

  Krhka demokratija uspostavljena 2002, očigledno je ojačala kada Sijera Leone može i sme da se suprotstavi američkim interesima i povuče priznanje kosovske nezavisnosti.  

  Od kada je prvi Evropljanin, Portugalac Pedro de Sintra 1462. stupio na tlo današnjeg Sijera Leonea, istorija ove teritorije bila je obeležena patnjom. Sijera Leone tada je postala jedna od najznačajnijih oblasti iz koje su se evropske sile, Portugalija i Španija, a kasnije i Britanija i Francuska snabdevale robljem koje su koristili za rad na američkim kontinentima.

  Engleski filantropi, boreći se protiv trgovine robljem, osnovali su sadašnju prestonicu Fritaun, kao utočište za oslobođene robove 1778, a od 1800, Sijera Leone postala je britanska krunska kolonija. U tom statusu ostaće do 27. aprila 1961, kada je proglašena nezavisnost.

  Period demokratije kratko je trajao – od 1968. do 1991, Sijera Leone bila je jednopartijska država, kada sledi građanski rat. Od 2002, Sijera Leone je parlamentarna demokratija u kojoj su dominantne dve partije – Narodna stranka Sijera Leonea (SLPP), trenutno na vlasti i opozicioni Svenarodni kongres (APC).

  Iako u Sijera Leoneu živi 16 etničkih grupa i iako muslimani čine većinu uz jaku hrišćansku zajednicu, etnički ili verski sukobi nikada nisu igrali ulogu u građanskom ratu ili političkim previranjima.

  Tagovi:
  Sijera Leone
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga