01:57 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2672
  Pratite nas

  Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić mora biti podvrgnut operaciji debelog creva, potvrdio je za Sputnjik njegov sin Darko Mladić navodeći da odbrana zahteva pauzu u procesu pred Haškim tribunalom.

  On je rekao da se njegov otac nalazi u pritvoru da je u prethodnom periodu išao na ispitivanja, ali da odbrana i porodica nemaju izveštaje originalne sa tih pregleda, već samo ono što im Ratko Mladić usmeno prenosi i lekari iz pritvora.

  „Govorio sam već neko vreme da se stanje komplikuje. Ne dobijamo dokumente vezano za njegove zdravstvene probleme. U februaru smo dobili dokumenta od decembra i januara, ali izgleda i dalje ne sve što je trebalo, jer nemamo originalne izveštaje lekara sa kolonoskopije i biopsije već samo usmeno prepričavanje lekara iz pritvorske jedinice“, rekao je Mladić.

  On nam kaže i da je osim operacije debelog creva konstatovano da Mladić ima i umanjenu kognitivnu sposobnost, na šta su ukazivali eksperti još 2018. godine, ali je sud tada odbacio sve te izveštaje.  

  Generalov sin ističe i da je odbrana u petak podnela podnesak kojim traže pauzu u procesu, dok se ne utvrdi stanje Mladića i dok odbrana ne formira multidisciplanirni tim, koji će utvrditi tačno stanje s obzirom da je potrebna operacija koja za njega neće biti laka i s obzirom na umanjenje kognitivne sposobnosti.

   „Mora da se ispita da li je on sposoban da učestvuje u procesu na adekvatan način jer mora da bude spsosoban da učestvuje da bi mu se sudilo dalje“, zaključio je Darko Mladić navodeći da je podnesak poslat sa oznakom hitno.

  Tagovi:
  operacija, Ratko Mladić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga