22:06 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  413330
  Pratite nas

  Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH poručio je da je nedopustivo da na području srpskog sela Lipa, kod Bihaća, koje je okruženo selima u kojima žive Srbi, bude formiran migrantski centar.

  Predsednik Odbora Ðorđe Radanović izjavio je agenciji Srna da je Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu zaključila da migrantima bude zabranjeno kretanje kroz gradove zbog rizika od širenja koronavirusa, kao i da budu nastavljene aktivnosti na zatvaranju migrantskog kampa "Bira" u Bihaću, a da kao nova lokacija bude određeno srpsko selo Lipa, prenosi portal RTRS.

  "Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH smatra da je ova odluka Operativne grupe prvenstveno nezakonita, jer nemaju nadležnost za upravljanje migrantskom krizom, a sa druge strane, oni već dve godine stalno potenciraju da u srpska sela budu smešteni migranti. To je očigledna namera zastrašivanja Srba, da i ono malo što ih se tu vratilo ne razmišlja o ostanku", rekao je Radanović.

  Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan motiv, osim političkog, da migrantski centar bude smešten u to selo i da Srbi budu uklonjeni sa područja Bihaća, prenosi Tanjug.

  "Oni neće da kažu da je to srpsko selo, nego livada Lipa. Vlada USK-a, možemo slobodno reći, čini sve kako bi otežala život Srba na tom području i učinila da ih više tamo nema", rekao je Radanović.

  On dodaje da je smeštanje migrantskog centra u srpsko selo kršenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i kršenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu FBiH, koji određuje da se na poljoprivrednom zemljištu ne može napraviti ništa drugo, osim da ono služi za razvoj poljoprivrede.

  "On je gotovo u potpunosti sproveden u Srpskoj, a u FBiH se prave ovakve smicalice, da se migranti stavljaju u selo koje je okruženo drugim srpskim selima, da bi se zastrašio narod i da ga ne bi bilo na tom području", rekao je Radanović.

   

  Tagovi:
  srbi, migranti, Bosna
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga