19:04 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  75107
  Pratite nas

  Danas se navršava 21 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

  Napadi koji su počeli 24. marta trajali su 11 nedelja, a još nije utvrđeno koliko ljudi je poginulo u njima.

  Prema procenama različitih izvora, u njima je poginulo između 1.200 i 3.000 ljudi.

  U bombardovanju, koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

  Ove godine, godišnjica bombardovanja zatiče Srbiju u vanrednom stanju, zbog epidemije korona virusa.

  Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

  Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni strucnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

  O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su razliciti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko stotinu milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a, a grupe ekonomista G17 štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara. Bombardovanje Jugoslavije okoncano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

  Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak medunarodnih vojnih trupa.

  Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve medunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

  To je do tada bila najveca operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Nemacke, Francuske, Italije i SAD.

  Tagovi:
  SRJ, NATO bombardovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga