00:17 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  53122
  Pratite nas

  Povodom 21. godišnjice Bitke na Košarama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine, saopštila je pres-služba predsednika.

  Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u rejonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacije na liniji Đakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije.

  Tada je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući otadžbinu.

  Pored ove, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.

  Bitka na Košarama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine, prenosi Tanjug.

  Gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca). U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije, navodi se u saopštenju.

  Tagovi:
  karaula Košare, Košare, odlikovanje, Vučić Aleksandar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga