21:06 10 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4434
  Pratite nas

  Prištinski advokat Tom Gaši izjavio je da su u Specijalni sud u Hagu stigle prve optužnice za zločine OVK, ali da će imena optuženih biti objavljena nakon što sudija proceni da li ima dovoljno dokaza da započnu suđenja.

  Gaši je za „Kosovo onlajn“ rekao da pre više do mesec dana podignute „najverovatnije dve optužnice“, a da su ti predmeti sada kod sudije za pripremni postupak.

  On je napomenuo da i bez rešenja sudije za pripremni postupak u sudu znaju ko je optužen, ali da to ne mogu javno da iznose.

  Dodao je da sudski procesi na Kosovu ne funkcionišu od 16. marta zbog epidemije virusa korona i posle odluke Sudskog saveta da se odlažu sva suđenja i pripremna ročišta osim kada je reč o predmetima koji mogu da zastare ili suđenjima po hitnom postupku kada je reč o nasilju u porodici.

  Kada je reč o suđenju za ubistvo lidera GI SDP Olivera Ivanovića, i to je ročište odloženo 16. marta, kad je Sudski savet doneo odluku da se odlažu svi sudski procesi.

  Gaši je naveo da je kao advokat Radeta Basare, jednog od osumnjičenih u slučaju ubistva Ivanovića, podneo žalbu Vrhovnom sudu sa zahtevom da mu bude ukinut pritvor.

  „Nije normalno da jedino on bude zadržan u pritvoru kada su skoro svi ostali oslobođeni“, naveo je Gaši.

  On je dodao da veruje da Basara nije kriv, odnosno da je optužnica podignuta bez dokaza, ali je napomenuo da mora da se sačeka suđenje, prenosi Tanjug.


  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kosovo i Metohija, Kosovo, zločini, optuženi, optužnice, OVK, Hag
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga