06:10 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  42876
  Pratite nas

  Skupština Srbije danas raspravlja o potvrđivanju uvođenja vanrednog stanja i svim merama koje je u prethodnom periodu donela Vlada Srbije o suzbijanju virusa korona. Ovo je prva sednica parlamenta tokom vanrednog stanja.

  Poslanici su prilikom dolaska u parlament morali da prođu kroz određeni protokol - merenje temperature, dezinfekcija ruku i stavljanje zaštitnih maski i rukavica.

  U sali su između poslanika postavljeni providni paravani, a sednici je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

  Brnabićeva: Uspeli smo

  Premijerka je obraćajući se poslanicima na sednici istakla da Srbija ima najmanju stopu smrtnosti od korona virusa, od 1,9 odsto, u poređenju sa zemljama u ovom delom Evrope.

  Dodala je i da je Srbija treća po broju urađenih testova na 100.000 stanovnika, a izrazila je očekivanje da će danas već biti na drugom mestu.

  „Danas kada smo na silaznoj putanji epidemije, vidimo da se stopa pozitivnih kreće oko 5,8 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih. I kada još uvek ne možemo da proglasimo pobedu, ali imamo razloga da verujemo da ćemo to moći, ukoliko zadržimo disciplinu i rukovođenje kriznom situacijom, čini mi se da možemo da kažemo da smo uspeli u onome sto smo zacrtali“, rekla je Brnabićeva, prenosi Tanjug.

  Ona je naglasila da je zdravstveni sistem u Srbiji izdržao, da nikada nije pao ni poklekao, navodeći da je bilo kapaciteta za smeštaj svih zaraženih, lekarskih timova, respiratora, lekova…

  „Nismo morali da biramo koji ćemo život spasiti“, rekla je Brnabićeva.

  Premijerka je istakla i da su u velikoj meri sačuvani životi najstarijih građana, što je bio jedan od ciljeva u ovoj borbi, dok je drugi cilj bio očuvanje zdravstvenog sistema.

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Skupštini Srbije
  © Sputnik / Dejan Simić
  Brnabić je istakla da je ponosna na svoju zemlju i na to kako se borila sa pandemijom, kao i na to gde se danas nalazimo i kako smo se spremili za sve ono što dolazi nakon pandemije.

  „Borili smo se srcem i znanjem uz našu struku za živote građana uz ogromnu pomoć, pre svega, partnera iz Kine, to treba reći i ne treba se toga stideti, ostaćemo večno zahvalni, ali i partnera iz EU, koji su se i sami suočavali sa pandemijom i ogromnim ljudskim žrtvama, ali i Rusije, SAD, UAE, Norveške, Mađarske…“, rekla je Brnabićeva.

  Ona je podvukla da je ponosna na svoju zemlju i na to kako se borila sa pandemijom, kao i na to gde se danas nalazimo i kako smo se spremili za sve ono što dolazi nakon pandemije.

  Skupština Srbije - zastava
  © Sputnik / Dejan Simić
  Skupština Srbije - zastava

  „Ponosna sam na naše građane, naše institucije, na tim koji Vlada Srbije čini sa predsednikom Srbije i na sve naše stručnjake, kao i na naše lekare i medicinsko osoblje, zdravstvene radnike i na sve koji su bili na prvoj liniji fronta. Njima najveća moguća zahvalnost i u ime cele Vlade“, rekla je ona.

  Brnabićeva je podsetila da je prvi identifikovani slučaj u Srbiji bio 6. marta ove godine i taj slučaj je, kaže, importovan iz Italije, navodeći da je pre toga testirano 58 ljudi koji su imali simptome nalik kovidu 19. Testiranje je počelo 13. februara, kada se, kaže, pojavio prvi sumnjivi slučaj i svi su bili negativni.

  Navela je i da je prvi smrtni slučaj bio 20. marta.

  Tagovi:
  vanredno stanje, sednica, skupština, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga