19:54 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Kosovo i Metohija (60)
  0 034
  Pratite nas

  Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i lider Demokratskog saveza Isa Mustafa potpisali su danas sporazum o koaliciji i formiranju sledeće kosovske vlade.

  Ramuš Haradinaj je nakon sastanka rekao da će Alijansa imati pet predstavnika u novoj vladi.

  Potpredsednik vlade biće Besnik Tahiri, Ministarstvo spoljnih poslova vodiće Meljiza Haradinaj, Ministarstvo pravde Seljim Seljimi, dok će Bljerim Kući biti na čelu Ministarstva za ekonomski razvoj, a Ram Ljikaj Ministarstva prosvete, prenosi RTS.

  Haradinaj je rekao da su svi detalji sporazuma dogovoreni i da su spremni za sednicu skupštine koja bi mogla da bude održana sutra ili neki drugi dan.

  "Koliko znam svi aspekti vladajuće koalicije su zaključeni. Sve je spremno za sednicu sutra ili neki drugi dan", rekao je Haradinaj.

  Tači traži od Mustafe da predloži mandatara

  Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo je zatražio od predsednika Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, da predloži ime potencijalnog mandatara za formiranje nove kosovske vlade.

  U Tačijevom pismu se, kako Kljan Kosova prenosi, navodi da su nakon javnih konsultacija lideri svih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini, osim predstavnika Pokreta Samoopredeljenje, jednoglasno izjavili da su za novu vladu i da Kosovo ne ide na birališta.

  "U skladu sa mojim ustavnim mandatom i u skladu sa presudom Ustavnog suda, molim vas još jednom, bez gubljenja vremena, predložite potencijalnog mandatara za formiranje Vlade Kosova, koji mora da obezbedi potreban broj glasova u Skupštini Kosova i da obeća da će da stvori stabilnu i sveobuhvatnu vladu", navodi se u pismu Tačija predsedniku DSK.

  Odluka DSK je da njihov kandidat za premijera bude Avdulah Hoti.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Kosovo i Metohija (60)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga