14:40 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1658
  Pratite nas

  Bivšeg američkog potpredsednika, a sada kandidata demokrata na predsedničkim izborima, bivša službenica optužila je za seksualno uznemiravanje 1993. godine. Bajden demantuje navode koji su se našli na vrhu niza žalbi nekoliko žena na njegovo navodno nedolično ponašanje.

  Džo Bajden imao je običaj da se kupa bez kupaćeg kostima naočigled agentkinja tajne službe koje su ga čuvale za vreme mandata, navodi se u knjizi nagrađivanog novinara Ronalda Keslera.

  „Agentkinje kažu da je i u predsedničkoj rezidenciji i u svojoj kući u Delaveru Bajden imao naviku da se kupa u bazenu go“, napisao je Kesler u knjizi „Detalji prve porodice“.

  Rekao je da su pripadnice ženskih bezbednosnih snaga kod Bajdena smatrale da je njegova navika „uvredljiva“.

  „Bajden voli da ga poštuju kao običnog Džoa“, citiran je neimenovani agent u knjizi, koja je izašla 2014. godine i postala bestseler. „Ali realnost je da agenti ne žele da iznose detalje“.

  Kesler je o svojim saznanjima govorio u intervjuu za „Foks njuz“ iz 2015. godine, rekavši: „Bajden voli da pliva go i u rezidenciji u Vašingtonu i u svojoj kući u Vilmingtonu, u koju ide nekoliko puta nedeljno, a sve o našem trošku. “

  „Znate, one su bile tu kako bi primile metak umesto potpredsednika, kako ste rekli, ali nisu bile tu da gledaju Bajdena golog. To je uvredljivo, to je nasilno.“

  Za šta se Bajden sada optužuje?

  Nije se govorilo o agentima tajne službe koji su se formalno žalili na Bajdenovo ponašanje, koje je ponovo izašlo na videlo prošlog meseca nakon što je Tara Rid tvrdila da ju je tadašnji senator iz Delavarea seksualno napao 1993. godine, kad je radila za njegovu kancelariju.

  Ridova je rekla da je te godine podnela žalbu, koja se nije odnosila na napad, i umesto toga opisala je svoje interakcije sa Bajdenom kao „neugodne“, jer se „previše plašila“ da bi koristila odgovarajući termin.

  Takođe je optužila Bajdena da je želeo da joj se osveti i da ju je izbacio nakon što je iznela celu stvar nadređenima u njegovoj kancelariji. Više ljudi se oglasilo rekavši da im je Ridova ispričala o incidentu mnogo pre nego što je istupala u javnost sa svojom pričom, uključujući i bivšu komšinicu koja se setila detalja o navodnom napadu 1995. ili 1996. godine.

  Bajdenova kampanja najoštrije je odbacila optužbe, ali i sam demokrata je izbegavao da ovo pitanje komentariše, sve do ovog petka, kada je u intervjuu rekao da se napad nikada nije dogodio.

  Da li je bilo prigovora

  Međutim, suočen sa pritiskom republikanaca i pitanjima javnosti, pozvao je Nacionalni arhiv da iznese bilo kakve zapise koji bi mogli osvetle informaciju da li je Ridova ikada podnela žalbu protiv njega, ali iz Arhiva su naveli da nemaju takva dokumenta.

  Bajden je poklonio bogatstvo svojih senatskih radova Univerzitetu u Delaveru 2012. godine. Univerzitet je rekao, pozivajući se na stalne napore da katalogizuje zbirku, da Bajdenovi zapisi neće biti dostupni do proleća 2021. godine.

  Bajden se takođe usprotivio puštanju tih dosijea, rekavši da se zadržavaju jer se kandiduje za predsedničku funkciju i neke od njegovih prošlih izjava mogu biti „izvučene iz konteksta“.

  „Razjasnimo, nema kadrovskih dokumenata. Ne možete to učiniti “, insistirao je. „To su privatni dokumenti. Ne objavljuju se u javnosti. Oni nisu deo javne evidencije.“

   

  Tagovi:
  optužbe, Džozef Bajden
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga