20:00 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  61758
  Pratite nas

  Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da su se u javnosti pojavile nedoumice i proizvoljna tumačenja stava Rusije o rešavanju kosovskog problema.

  On je na svom profilu na Tviteru rekao da se postavlja pitanje, koji je cilj pokušaja da se izopači sadržaj pristupa Rusije.

  „Ostaje otvoreno pitanje, kakav je cilj pokušaja da se iskrivi i izopači sadržaj pristupa Rusije, da se taj sadržaj prikaže potpuno obrnuto“, objavio je Harčenko na Tviteru.

  Podsetimo, Bocan-Harčenko je nedavno u intervjuu za „Politiku“ rekao da rešenje pitanja Kosova i Metohije treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti UN donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.

  On je u današnjoj objavi na Tviteru istakao da je stav Rusije o rešavanju kosovskog pitanja kristalno jasan i dobro poznat i da jedini osnov za rešavanje treba da i dalje bude rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, u kojoj su utvrđeni temeljni principi mirovnog rešavanja kosovske krize.

  Rusija se, prema njegovim rečima, zalaže za postizanje održivog i uzajamno prihvatljivog kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine na osnovu međunarodnog prava, važeće rezolucije 1244 SB UN.

  "Rusija će se složiti samo sa onim rešenjem koje će biti prihvatljivo za Srbiju", precizirao je Bocan-Harčenko.

  Komentarišući eventualno neposredno učešće Rusije u pregovorima o kosovskom pitanju, ruski ambasador je rekao da je za tako nešto neophodan odgovarajući poziv Beograda.

  "Da naglasim ponovo da takvi pregovori treba da se vode u međunarodnopravnom okviru, u ovom slučaju se radi o rezoluciji 1244 SB UN", ponovio je on.

  Bocan-Harčenko je rekao i da Rusija polazi od toga da je situacija u pokrajini Kosovo neotuđiva tačka dnevnog reda Saveta bezbednosti UN i da pažnja Saveta bezbednosti UN prema kosovskoj tematici ne sme da se smanjuje.

  On je na kraju istakao da definitivno rešenje kosovskog problema treba da odgovara međunarodnom pravu.

  "Budući da se radi o obezbeđenju međunarodnog mira i bezbednosti, takvo rešenje treba da bude odobreno od strane Saveta bezbednosti UN", zaključio je ambasador.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  Aleksandar Bocan-Harčenko
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga