22:03 06 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  155166
  Pratite nas

  Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati „odrešene ruke“, jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu.

  „Jasno je da se EU zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju, a neke zemlje članice su vrlo protiv pokretanja u tom pravcu“, kaže Borelj.

  Žozep Borelj je u razgovoru sa medijima u Briselu poručio da „bez dogovora Srba i Kosovara nema rešanja za kosovsko pitanje“, ali i da se ne mogu imati odršene ruke da se dogovori „šta god se želi“.

  „Svaki dogovor će imati kolateralni efekat na region, a svi znamo kako je osetljivo pitanje promene granica. Ako počnete sa promenom granica na jednom mestu, javiće se i drugi koji žele isto. Zato je najbolje zadržati trenutno stanje“, kaže Borelj.

  Šef diplomatije EU naglašava da nema takmičenja između EU i SAD i da „postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, onaj koji je pokrenula i nastavlja da vodi EU“.

  „Ako SAD žele da pomognu to je dobro, ali nas ne pokreću interesi koji su u sferi propagande, mi želimo da radimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je blokiran zbog političke nestabilnosti na Kosovu“, ocenjuje Borelj.

  On dodaje da predsednik i prelazni premijer u Prištini „niti misle, niti govore iste stvari“, a da je politička situacija na Kosovu nejasna, u očekivanju raspleta oko formiranja nove vlade na Kosovu, prenosi Tanjug.

  „Prvo smo čekali na novu vladu (u Prištini), a kada je konačno izabran za premijera Aljbin Kurti je i razrešen dužnosti odlukom parlamenta. Time je izgubio većinu na Kosovu i bilo gde drugde. U međuvremenu, mi ne pokušavamo da dođemo do dogovora koji ne rešavaju ništa“, kaže Borel.

  Povodom izjave predednika Hašima Tačija da neće de učestvuje u dijalogu kome posrduje specijalni predstavnik koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo, Borelj naglašava da je i Srbija „mogla da se pozove na isto pravo“ i odbije učešće ukoliko je izabran neko ko dolazi iz zemlje koja priznaje Kosovo.

  „Zaboravite na to. U pitanju su službenici, nacionalne diplomate koji rade za EU. To je neoprostivo. Mora se ponašati ozbiljno“, zaključio je Borelj.
  Tagovi:
  pregovori Beograda i Prištine, Đozep Borelj
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga