17:17 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3363
  Pratite nas

  Parlament u Prištini izabrao je Avdulaha Hotija za novog premijera.

  Za Hotijevu vladu glasao je 61 poslanik parlamenta. Poznat je i novi sastav, u kojoj su ministri iz redova srpske zajednice Goran Rakić i Dalibor Jevtić, objavila je Radio-televizija Kosova.

  Avdulah Hoti iz DSK istakao je u ekspozeu da će jedan od prioriteta biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU I SAD, zatim borba protiv epidemije virusa korona i ekonomski oporavak.

  Hoti je rekao da će nova vlada preuzeti odgovornost za dijalog sa Beogradom i da će u tom procesu, kako je naveo, u potpunosti poštovati kosovski ustav.

  Prema njegovim rečima, preneo je prištinski portal „Ljajmi“, konačni sporazum Beograda i Prištine biće zasnovan na „međusobnom priznanju i obezbediće Kosovu članstvo u UN“.

  Sednica kosovske skupštine počela je sa zakašnjenjem od pola sata, a u skupštinskoj sali na početku nije bilo poslanika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, preneo je „Radio Kontakt plus“ iz Gračanice.

  Avdulah Hoti (DSK), novi premijer Kosova
  Avdulah Hoti

  Hoti je pre glasanja prezentovao i predlog sastava nove vlade sa četiri potpredsednika i 16 ministarstava.

  Prvi potpredsednik vlade je Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova. Ostala tri potpredsednika su Driton Seljmanaj, Aljbuljena Hadža, kao i Goran Rakić iz Srpske liste, koji bi obavljao i dužnost ministra za lokalnu samoupravu.

  Dalibor Jevtić iz Srpske liste predložen je da i dalje obavlja dužnost ministra za zajednice i povratak.

  Iz Demokratskog saveza Kosova predloženi su Hikmete Bajrami za ministarku finansija, Besian Mustafa za ministra poljoprivrede, Vljora Dumoši za ministarku kulture, Agim Veljiu za ministra unutrašnjih poslova, Anton Ćuni za ministra odbrane, Arben Abraši za ministra infrastrukture, Armend Zemaj za ministra zdravlja.

  Iz Alijanse za budućnost Kosova Bljerim Kući bio bi ministar ekonomije, Meljiza Haradinaj ministarka inostranih poslova, ministar pravde Seljim Seljimi, a Ram Ljika ministar obrazovanja.

  Skender Rečica predložen je za ministra za rad i socijalno staranje, Veselj Krasnići za ministra za trgovinu i industriju i Enis Kervan za ministra regionalnog razvoja.

  Tagovi:
  Vlada, Kosovo, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga