13:07 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1329837
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Priština ima pet uslova koji nisu prihvatljivi za Srbiju i poručio da ako je to platforma sa kojom hoće na razgovore, onda bolje da ne dolaze.

  „Ako je to platforma sa kojom će Hoti ili Tači da dođu negde na razgovore, bolje da ne dolaze nigde, a potpuno mi je svejedno ko će doći od njih. To je sve što imam da im kažem“, rekao je Vučić.

  On je rekao da ne očekuje spektakularne stvari na sastanku u Vašingtonu 27. juna, već racionalan i pragmatičan razgovor.

  „To su moja očekivanja. Mala je Srbija da bi mogla da zapoveda Beloj kući, ali dovoljno velika da ume da kaže šta su njeni interesi koje može, hoće i mora da zaštiti“, rekao je Vučić novinarima u Lajkovcu, tokom obilaska radova na brzoj saobraćajnici od Iverka do Lajkovca.

  Predsednik Srbije je to rekao upitan može li se od sastanka u Vašingtonu očekivati neka prekretnica i da li je uopšte posle 27. juna moguć povratak na staro, kad je reč o odnosu Beograda i Prištine.

  On kaže i da neće da izigrava heroja i vređa predstavnike Prištine, ali da moraju biti svesni tim vrstama ucena, pritisaka i pretnji neće promeniti stav Beograda, niti njegov lično.

  „Ako mislite da ste postavili svoju poziciju tako što, kao papagaji, ponavljate svaki dan kako ste mnogo kompromisa napravili i ne znam šta sve, super. Ne moramo da razgovaramo, hajde da vidimo kako možemo da funkcionišemo, sačuvamo mir i stabilnost i to je sve. Ali, ako mislite da tim vrstama ucena, pritisaka i pretnji možete Srbiji da naudite i da promenite stav Beograda i moj lični stav, grdno ste se prevarili“, poručio je Vučić.

  Vučić je rekao da je na Kosovu i Metohiji „u toku neka vrsta nacionalne histerije Albanaca“, navodeći da je zadovoljan što naša strana u mnogo mirnijem tonu i atmosferi sagledava svoju poziciju.

  Predsednik Srbije je, takođe, najoštrije osudio uzurpaciju imovine manastira Visoki Dečani.

  „To je užas, čak i Stejt department reaguje i svi reaguju. I niko to ne može da dopusti. To Srbija najoštrije osuđuje“, rekao je Vučić, komentarišući odluku ustavnog suda da se Visokim Dečanima vrati 24 hektara zemlje, ali da to nije još učinjeno i da su predstavnici kosovske vlade sa Hotijem prisustvovali otvaranju puta na uzurpiranom zemljištu manastira, preneo je Tanjug.

  Da podsetimo, pet uslova Prištine su: uzajamno priznanje, priznanje Kosova od strane pet zemalja- članica EU, članstvo u UN, ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i otvaranje puta ka EU.

  Te uslove je Hoti ranije danas ponovio u okviru debate, koju je organizovao Demokratski institut Kosova, pod nazivom „Koja je platforma Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom?“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kosovo, pregovori, dijalog, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga