12:21 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  62149
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je danas u Beograd. Lavrov je na beogradski aerodrom sleteo oko 11 časova, a dočekao ga je srpski kolega Ivica Dačić. Sputnjik posetu Lavrova srpskoj prestonici prati iz minuta u minut.

  Pravo sa aerodroma Lavrov je otišao na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega su se dvojica zvaničnika obratila medijima. Vučić je na konferenciji za novinare rekao je da ga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na današnjem sastanku upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.

  Vučić je istakao da je sa Lavrovo razmenio mišenja o čitavom nizu pitanja, a da je ključna tema bila - odnosi dve zemlje u međuanrodnim okvirima i podrška Rusije integritetu Srbije, kao i situacija na KiM. Dogovoreno da se Srbija sa Rusijom konsultuje gotovo na dnevnom nivou.

  Kad je reč o kosovskom pitanju, Lavrov je rekao da Rusija polazi od toga da EU koja ima mandat posrednika ne sme da se izoluje od svojih obaveza i mora da ih ispunjava pošteno i bori se za realizaciju već postignutih rešenja, pre svega o ZSO, koji jej saborian od albanske strane.

  Opširnije o detaljima razgovora Vučića i Lavrova čitajte OVDE.

  Posle sastanka sa Vučićem, Lavrov je razgovarao sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

  Ruski ministar spoljnih poslova razgovarao je i sa patrijarhom Irinejem. Lavrov je upozorio da su pravoslavne crkve širom sveta na udaru, dok je patrijarh Irinej naveo da će SPC tražiti pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve u vezi sa očuvanjem Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

  Najnovije vesti
  • 18:49

   U Ambasadi Rusije u Beogradu sastali su se ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrova i delegacija Republike Srpske koju predvodi srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

  • 18:38
   Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović nakon potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti terorizma

   Lavrov kritikovao pokušaje diskreditovanja Rusko-srpskog humanitarnog centra

   Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu vrši važnu delatnost, uprkos pokušajima njegove diskreditacije od strane Zapada, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.
   Dalje
  • 18:24

   Srbija i Rusija potpisale sprazum o borbi protiv terorizma

   Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potpisali su sporazum o borbi protiv terorizma.

   Potpisivanje je održano tokom posete šefa ruske diplomatije Beogradu.

   „Potpisujemo važan sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma. On će pružiti čvrstu pravnu osnovu između naših službi, uključujući i o stranim teroristima koji šire svoju ideologiju, između ostalog i na Balkanu“, rekao je Lavrov nakon potpisivanja dokumenta.

   Prema rečima ruskog ministra, ovaj dokument će konsolidovati snažnu saradnju između relevantnih službi Srbije sa Federalnom službom bezbednosti Rusije (FSB), Federalnom službom za zaštitu (FSO) i Savetom bezbednosti Rusije.

   Kako je istakao Stefanović, potpisivanje sporazuma predstavlja važno poglavlje u odnosima dve zemlje.

   „Dokument će olakšati brzu razmenu informacija između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i drugih službi sa ruskom vladom. On će nam pomoći da osiguramo brzu i efikasnu zaštitu interesa i Rusije i Srbije“, istakao je srpski ministar.

  • 18:24
   Sergej Lavrov u obilasku izložbe „Odbrana 78“

   Lavrov: Nećemo zaboraviti žrtve NATO agresije, poginjemo glave pred žrtvama tog zločina /video, foto/

   Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obišao je u pratnji srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina izložbu povodom dve decenije od NATO agresije, koja prikazuje tok agresije i hrabri otpor koji je pružila Srbija tokom 78 dana bombardovanja.
   Dalje
  • 17:31
   Ministar Sergej Lavrov na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva

   Lavrov posetio izložbu posvećenu odbrani Srbije od NATO agresije /video/

   Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obilazi izložbu „Odbrana 78“ posvećenu odbrani Srbije od NATO agresije.
   Dalje
  • 16:27
   Polaganje venaca na Groblju oslobodiocima Beograda

   Lavrov odao počast oslobodiocima Beograda /video/

   Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov položiće vence na Groblju oslobodiocima Beograda.
   Dalje
  • 16:21
   Sastanak ministra Rusije Sergeja Lavrova i patrijarha srpskog Irineja

   Susret patrijarha i Lavrova: Pojačani napadi na pravoslavne crkve, SPC očekuje pomoć Rusije /video/

   Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej istakao je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom da očekuje pomoć ruskog naroda i Ruske pravoslavne crkve da se nađe najbolje rešenje i da se očuva Kosovo i Metohija u sastavu Srbije.
   Dalje
  • 15:48
   Poklon od ministra Dačića – gitara

   Dačić: Mi biramo ko će nam biti prijatelj i s kim ćemo da sarađujemo

   Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je posle susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom da je Srbija ta koja bira ko će joj biti prijatelj i s kim će da sarađuje.
   Dalje
  • 15:44
   Sergej Lavrov u Beogradu

   Lavrov odgovorio Sputnjiku: Vi biste mogli u pregovarački tim

   Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razmenio ocene o nekim događajima koji izazivaju zabrinutost.
   Dalje
  • 14:56
   Sergej Lavrov primio poklon od Vučića

   Vino i tabakera za Lavrova, a za Vučića knjiga o čuvenoj moskovskoj galeriji

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poklonio je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu prilikom susreta nekoliko flaša srpskog vina i tabakeru, a zauzvrat je od Lavrova dobio knjigu o čuvenoj moskovskoj Tretjakovska galeriji.
   Dalje
  • 14:55

   Susret Lavrova i patrijarha irineja u Patrijaršiji

   Sastanak ministra Lavrova sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji
   © Tanjug / RADE PRELIC
   Ministar Sergej Lavrov u Patrijaršiji sa patrijarhom Irinejem
   © Sputnik / Radoje Pantović
  • 14:37

   Zaharova „tužna“: Samo nema poklona za onog ko pleše

   Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja se sa svojim šefom Sergejom Lavrovom takođe nalazi u Beogradu, na društvenoj mreži Fejsbuk podelila je svoje utiske iz Beograda.
   Dalje
  • 14:14

   Nova objava Marije Zaharove na Fejsbuku posvećena poseti Lavrova Beogradu

  • 14:02

   Lavrov u poseti Patrijaršiji SPC

  • 13:53

   Dačić i Lavrov razmenili poklone: Gitara za Lavrova, mikrofon za Dačića

   Šef srpske diplomatije poklonio je ministru Lavrovu gitaru
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
   Poklon od ministra Dačića – gitara
  • 13:45

   Lavrov: Zadovoljni smo rezultatima razgovora u Beogradu

   Ruski šef diplomatije izjavio je na konferenciji za medije posle sastanka sa Dačićem da je potvrđeno podudaranje pozicija po mnogim međunarodnim pitanjima - obe zemlje su za poštovanje međunarodnog prava i institucija UN i OEBS-a.

   „Glavnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova i dalje ima Rezolucija SB UN. Veoma smo zadovoljni rezultatima razgovora u Beogradu“, rekao je Lavrov i uputio Dačiću poziv da poseti Moskvu.

   On je dodao i da su razmotrreni svi aspekti saradnje, da je konstatovano da je je ekonomska saradnja dobra, a da je rast robne razmene 23 odsto.

   „Vidimo da se realizuju veliki strateški projekti, „NIS“ lokomotiva na tom planu. A tu su projekti na kojima radi „RŽD“, podsetio je Lavrov i dodao da su savremene tehnologije, takođe, oblast sa velikom perspektivom.

  • 13:38

   Dačić: Lavrov, uz Putina, jedan od glavnih oslonaca za Srbiju

   Šef srpske diplomatije rekao je da je njegov kolega iz Rusije, uz Putina, jedan od glavnih oslonaca za Srbiju.

   „Srbija je čvrsto opredeljena za dalji razvoj i produbljivanje odnosa na bazi strateškog partnerstva. Zadovoljstvo je što ćemo, kako je najavljeno u oktobru, ugostiti Putina, kada će se desiti važne stvari za Srbiju - od Hrama Sv. Save do povratka stranice M. Jevanđelja“, rekao je Dačić.

   Pregovori u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije
   © Sputnik / Aleksandar Milačić

   On se zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije kao i pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo, na bazi kompromisa, bez favorizovanja strana.

   Rusija jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera.

   „Ovo je susret prijatelja. Podržavamo pozicije Rusije i međusobno se podržavamo u međunarodnoj areni“, naveo je Dačić, dodajući da odnosi između dveju zemalja nikad nisu bili bolji u savremenoj istoriji.

  • 13:34

   Obraćanje Lavrova i Dačića

  • 13:28
   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministra spoljnih poslova Rusije nakon sastanka

   Vučić: Lavrov nas je upoznao sa novim zabrinjavajućim informacijama o Kosovu /video/

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na današnjem sastanku upoznao sa zabrinjavajućim informacijama koje se tiču različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.
   Dalje
  • 13:07

   U toku je sastanak Dačića i Lavrova

  • 12:43

   Lavrov: Podržavamo politiku neutralnosti o KiM

   Lavrov se zhavalio na toplom prijemu, istakavši da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

   „Zadovoljni smo nivoom saradnje, ekonomski odnosi se razvijaju dobro, visoko smo ocenili saradnju na suzbijanju virusa korona, takođe smo govorili i o nedopustivosti revizije istorije“, rekao je Lavrov, dodajući da predsednika Srbije očekuje na Paradi pobede u Moskvi 24. juna.

   On je naveo da će Rusija podržati sve inicijative koje mogu da pomognu Prištini i Beogradu da dođu do uzajamno prihvatljivog rešenja u skladu sa rezolucijom SB UN koja potvrđuje teritorjalni integritet Srbije.

   „EU koja ima ulogu posrednika mora tu ulogu da sprovodi nepristrasno i da insistira na sprovođenju dogovora o ZSO“, rekao je Lavrov.

   Svako rešenje, prema njegovim rečima, mora da bude potvrđeno u UN.

   Zajednička konferencija za novinare u zgradi Predsedništva Srbije
   © Sputnik / Radoje Pantović

   „Podržaćemo svako rešenje koje je prihvatljivo za Srbiju“, naveo je Lavrov.

   Na pitanje da li bi Rusija prihvatila rešenje po kome bi, hipotetički, Srbija priznala Kosovo u zamenu za dobar finalni paket i članstvo u EU, Lavrov je rekao da to nije pitanje za njega, veĆ za srpski narod i rukovodstvo.

   „Mi znamo stav srpskog rukovodstva po tom pitanju - da će se voditi isključivo nacionalnim interesima“, rekao je ruski ministar.

   Vućić je dodao:

   Ako mislite da je moguće da priznamo  kosovo, da budu deo UN, a mi da ne dobijemo ništa, ili da postanemo član EI, odgovor znate - odgovor je ne.

  • 12:29

   Vučić: Lavrov nas je upoznao sa novim zabrinjavajućim informacijama o Kosovu

   Podrška Rusije integritetu Srbije i očuvanju Kosova i Metohije bila je ključna tema susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Rusije sergeja Lavrova.

   „Dobili smo dodatne informacije od Lavrova u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije koje su me još više zabrinule. Očekuje nas težak period i još snažniji pritisci“, poručio je Vučić posle sureta. 

   Predsednik Srbije preneo je zahvalnost Lavrovu jer Rusija podržava Srbiju svuda u međunarodnoj areni. A zatim se vratio na kosovski proces:

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u zgradi Predsedništva
   © Sputnik / Radoje Pantović

   „Moraćemo da budemo veoma obazrivi po pitanju svake ideje koja nam bude predstavljena. Dogovorili smo se da se konsultujemo na dnevnom nivou. Ako bi bilo kada, bilo gde, došlo do nekog rešenja, neophodno će biti miljenje Ruske federacije“, rekao je Vučić.

   Predsednik je zaključio i da će Srbija umeti da sačuva svoje interese bez obzira na cenu koju će morati da plati.

   On je podsetio da ga za par dana očekuje razgovor sa Vladimirom Putinom, za narednih 4-5 dana razgovori sa najvišim evropskim zvaničnicima, a zatim put u Vašington na susret koji organizuje Ričard Grenel.

  • 12:25

   Lavrov i Vučić se obraćaju medijima posle sastanka

  • 12:13

   Portparolka Marija Zaharova poslednju objavu na svom profilu na Fejsbuku posvetila je poseti Lavrova Srbiji.

  • 11:54

   Poseta Lavrva Beogradu je prva bilateralna poseta nakon ublažavanja mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa korona

  • 11:35
   Šef srpske diplomatije poklonio je ministru Lavrovu gitaru

   Saznajemo: Dačić za Lavrova spremio — gitaru

   Srpski šef diplomatije Ivica Dačić pripremio je specijalni poklon za Sergeja Lavrova — gitaru, saznaje Sputnjik.
   Dalje
  • 11:28

   U zgradi Predsedništva u toku je sastanak Vučića i Lavrova

   Ministar Ruske Federacije Sergej Lavrov na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva
   © Sputnik / Radoje Pantović
   Sastanak ruske i srpske delegacije u zgradi Predsedništva Srbije
   © Sputnik / Radoje Pantović
  • 11:16

   Lavrov stigao u Predsedništvo, počinje sastanak s Vučićem

  • 11:05

   FOTO: Dolazak Lavrova na beogradski aerodrom

   Srpski zvaničnici dočekali su ministra Sergeja Lavrova na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
   Pozdravljanje ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i ministra Ivice Dačića
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
   Dolazak ruskog ministra Sergeja Lavrova u Beograd i doček zvaničnika na aerodromu
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 10:51

   Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko uručio mikrofon ministru Ivici Dačiću kao poklon od Sergeja Lavrova

   Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko uručio mikrofon ministru Ivici Dačiću kao poklon od Sergeja Lavrova
   © Sputnik / Nikola Bižić
  • 10:50

   Lavrov stigao u Beograd, sačekao ga Dačić

  • 10:23

   Pročitajte zajednički autorski tekst šefova diplomatija dve zemlje, Sergeja Lavrova i Ivice Dačića

   Rusija i Srbija će nastaviti da blisko sarađuju u rešavanju kosovskog pitanja, poštujući Rezoluciju SB UN 1244, poručili su u zajedničkom autorskom tekstu za "Kurir" šefovi diplomatija dve zemlje, Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

   Prištine.

  • 10:22
   Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov

   Stiže Lavrov, sa Vučićem o KiM i inicijativi Vašingtona

   Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas dolazi u Beograd i već pre podne će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, a o značaju ove posete govori i njen tajming, jer nije uobičajno da jedan visoki značnik kakav je Lavrov dolazi u posetu dva dana pred izbore u Srbiji.
   Dalje
  • 10:21

   Na sajtu Flajt radar vidi se da se avion u kojem se nalazi ruski šef diplomatije nalazi u vazdušnom prostoru Mađarske

  • 10:20

   Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas stiže u Beograd. Lavrov bi na beogradski aerodrom trebalo da sleti oko 10.30 sati

  Uživo
  Srbija i Rusija potpisale sporazum o borbi protiv terorizma
  +
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga