04:12 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Izbori 2020. (72)
  526100
  Pratite nas

  Tri liste uspele su da pređu cenzus na osnovu procena rezultata izbora održanih u nedelju, a najviše glasova osvojila je „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, 62,6 odsto.

  Pored te, u parlament će, prema dosadašnjim rezultatima, ući još tri liste, SPS-JS, koja je osvojila 10,9 odsto i SPAS sa 4,2 odsto.

  Lider SPS Ivica Dačić najavio je da je spreman za nastavak saradnje sa SNS.

  Izborni dan protekao je bez većih incidenata.

  Republička izborna komisija saopštila je da će konačne rezultate objaviti do četvrtka u 20 sati.

  Najnovije vesti
  • 19:56

   SNS traži novo prebrojavanje glasova: Pobedili smo na Novom Beogradu, ali su Šapićevi promenili rezultat

   Opštinski odbor SNS kaže da je, iako je ova stranka pobedila na izborima na Novom Beogradu, opštinska izborna komisija promenila preglasavanjem izborni rezultat, zbog čega će se žaliti Ustavnom sudu

  • 19:42

   Šapić ispred SNS na Novom Beogradu za 116 glasova

   Lista Aleksandra Šapića pobedila je SNS na Novom Beogradu za 116 glasova, saopštila je opština Novi Beograd.

   "Na sednici Izborne komisije GO Novi Beograd, održanoj 22. juna u 19 časova utvrđeni su i objavljeni rezultati izbora za odbornike Skupštine gradske opštine Novi Beograd na 142 biračka mesta na teritoriji naše opštine", navedneo je u saopštenju GO Novi Beograd.

   Kako je navedeno, pobedu je odnela lista Aleksandar Šapic – Naš predsednik opštine Novi Beograd sa osvojenih 43% glasova što je 23 mandata, dok je lista Aleksandar Vucic - Za našu decu osvojila 42% glasova odnosno 22 mandata.

  • 14:56
   Građani na glasanju

   RIK: Izlaznost na izborima 50,32 odsto, SNS-u 191 mandat

   Izlaznost na izborima u Srbiji bila je 50,32 odsto, a najviše glasova osvojila je lista SNS koja će imati 191 mandat u Skupštini Srbije, pokazuju preliminarni podaci Republičke izborne komisije na osnovu pregledanih 64,07 odsto biračkog tela, odnosno 70,57 odsto biračkih mesta.
   Dalje
  • 14:13

   Dodikova čestitka Vučiću na „briljantnoj pobedi“

   Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
   © Tanjug / Rade Prelić

   Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću, SNS-u i njihovoj listi „Za našu decu“ „briljantnu pobedu na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima održanim u Srbiji“.

   Lider SNSD-a naglasio je da je ponosan na činjenicu da su i građani Republike Srpske, a koji imaju pravo glasa u Republici Srbiji, svoju podršku dali Aleksandru Vučiću i SNS-u, saopšteno je iz SNSD-a.

  • 13:50
   Skupština Srbije

   Kada će početi da radi novi saziv parlamenta i do kada mora da bude formirana vlada

   Srbija bi novi saziv parlamenta trebalo da dobije do 25. jula, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, koje RIK treba da proglasi u roku od 96 sati od zatvaranja birališta.
   Dalje
  • 13:40

   Zelenović: Tražićemo ponavljanje izbora u Šapcu

   Nosilac liste „Šabac je naš“ Nebojša Zelenović najavio je da će tokom dana uložiti prigovor Gradskoj izbornoj komisiji i tražiti ponavljanje lokalnih izbora u Šapcu.

   „Čestitam svim građanima i građankama što su odlučili da slobodno glasaju, ali desile su se brojne nepravilnosti. Naš pravni tim aktivno radi na utvrđivanju tih nepravilnosti na koje će uložiti žalbu do večeras u 20 časova“, istakao je Zelenović na konferenciji za novinare, preneo je Tanjug.

  • 13:17

   SNS-u pet opština u Zlatiborskom okrugu, Stamatović osvojio 60 odsto u Čajetini

   Milan Stamatović
   © Tanjug / ZORAN ZESTIC

   U opštinama Zlatiborskog okruga objavljeni su prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora održanih u nedelju.

   SNS je osvojila natpolovičnu većinu u Bajinoj Bašti, Arilju, Požegi, Priboju i Novoj Varoši.

   U Čajetini je lista „Zdrava Srbija, DSS, PUPS“ Milana Stamatovića osvojila 60,5 odsto, SNS 26,35, a SPS 5,89 odsto.

   Najveća izlaznost bila je u Novoj Varoši, 71 odsto

  • 12:47

   POKS: Imamo šanse da uđemo u Skupštinu

   Koalicija „Za kraljevinu Srbiju“ (POKS) saopštila je danas da je prema njihovim podacima ta lista na republičkim izborima osvojila 2,92 odsto glasova na obrađenih 85 odsto biračkih mesta u Srbiji, te da monarhisti imaju veliku šansu da uđu u Skupštinu Srbije.

   Kako navode, nisu obrađeni podaci sa Kosova i Metohije i dijaspore.

  • 11:53

   Novi podaci RIK: SNS 61,39 odsto, SPS 10,39, SPAS 3,71

   Glasačke kutije
   © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC

   Republička izborna komisija (RIK) obradila je 62,73 odsto biračkog tela, a preliminarni rezultati pokazuju da je SNS osvojila 61,39 odsto glasova, koalicija SPS-JS 10,39 i SPAS Aleksandra Šapića 3,71 odsto glasova, rečeno je Tanjugu u RIK-u.

   RIK je do 10.15 sati pregledala više od 69,54 odsto biračkih mesta, što je 62,73 odsto biračkog tela.

   Posle tri prve liste, koje su jedine prešle cenzus, slede Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) sa 2,68 odsto, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa 2,48 odsto i Suverenisti sa 2,24 odsto glasova.

   Prema podacima RIK-a, pokret Metla 2020 osvojio je 2,16 odsto, Srpska radikalna stranka (SRS) 2,08 odsto glasova, a ostale liste osvojile su ispod dva odsto glasova.

   U republički parlament ulaze tri liste koje su prešle cenzus i stranke nacionalnih manjina, a prema preliminarnim projekcijama, SNS će imati 189 poslanika, koalicija SPS-JS 32 poslanika, a lista SPAS 12 poslanika.

  • 11:21

   SNS osvojio 78,24 odsto u Ćupriji, u Svilajncu pobedio Milanović

   Za listu Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić - za našu decu“, na izborima za lokalnu skupštinu u Ćupriji glasalo je 78,24 odsto izašlih birača i ta stranka je osvojila 30, od ukupno 37 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu, preneo je Tanjug.

   Druga je Koalicija SPS - JS, koja je dobila 14,72 glasa i osvojila pet odbornika, saopštila je Opštinska izborna komisija.

   Na trećem mestu je „Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Milan Krkobabić“ za koju je glasalo 7,04 odsto građana i osvojila je dva odbornika.

   Na birališta je izašlo 44,74 odsto građana sa pravom glasa, od 29.213 koliko ih je upisano u birački spisak.

   SNS je pobedio i u Rekovcu, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika opštine dr Aleksandra Đorđevića.

   U Svilajncu je pobedila lista „Predrag Milanović - Svilajnac čuva budućnost“, rečeno je u Informativnoj službi opštine.

  • 10:52

   Pokret socijalista Aleksandra Vulina čestitao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci na „ubedljivoj, istorijskoj pobedi na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima“.

  • 10:24

   RIK: Obrađeno 61 odsto biračkog tela, konačni rezultati do četvrtka

   Republička izborna komisija je tokom noći pregledala više od 68 odsto biračkih mesta, što je oko 61 odsto biračkog tela. Konačni rezultati biće saopšteni najkasnije do četvrtka u 20 časova.

   Preliminarni rezultati su slični onim koje je komisija objavila sinoć i pored SNS-a, koji je osvojio najveći broj glasova, u parlament trenutno ulaze još samo koalicija SPS-JS i SPAS Aleksandra Šapića, kao i stranke nacionalnih manjina.

   Preliminarni rezultati pokazuju da je SNS osvojila 61,24 odsto glasova, SPS-JS 10,43 i SPAS Aleksandra Šapića 3,73 odsto glasova.

   Prema preliminarnim projekcijama, u budućem sastavu parlamenta SNS će imati 189 poslanika, a u republički parlament ulaze još SPS-JS sa 32 poslanika i lista Aleksandra Šapića sa 12, kao i stranke nacionalnih manjina, prenosi RTS.

  • 09:26

   Pobeda SNS u Paraćinu

   Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije, najviše glasova na lokalnim izborima u Paraćinu osvojila je lista „Aleksandar Vučić - Za našu decu“ - 45,05 odsto, odnosno 28 mandata u lokalnom parlamentu koji ima 55 mesta.

   Sledi je lista koju predstavlja aktuelni gradonačelnik Paraćina „Saša Paunović - Sigurno napred“ sa 24,2 odsto glasova, odnosno 15 mandata, preneo je Tanjug.

   U lokalnu skupštinu, prema podacima Opštinske izborne komisije, ulazi i SPS sa tri mandata ili 5,06 odsto osvojenih glasova, kao i liste „Zdrava priča“ sa četiri mandata ili 6,93 odsto glasova, i „Svi za Paraćin“ sa pet mandata ili 8,96 odsto glasova.

   Ostale liste nisu prešle cenzus.

   Izlaznost u Paraćinu je, prema podacima Opštinske izborne komisije, bila 61,56 odsto upisanih, to jest 29.523 birača

  • 09:11

   SNS: Ubedljivo smo pobedili u Nišu

   Predstavnici SNS u Nišu saopštili su da su, prema obrađenom izbornom materijalu sa velike većine izbornih mesta, odneli ubedljivu pobedu na izborima za gradski i parlamente gradskih opština, kao i skupštine opština gradova u okrugu.

   Načelnica Nišavskog okruga i prva na listi SNS za lokalni parlament, Dragana Sotirovski, izjavila je sinoć da je na osnovu obrađenog materijala sa 144 od 176 biračkih mesta, SNS osvojila 60,11 odsto glasova, a da slede SPS sa 8,34 posto i SPAS Aleksandra Šapića sa 5,07.

   Sotirovski je navela da je lokalna koalicija „Niš, moj grad“ dobila pet odsto glasova, dok su ostale liste trenutno ispod cenzusa od tri odsto glasova.

  • 08:45

   SNS proglasio pobedu u Šapcu

   Gradski odbor Srpske napredne stranke u Šapcu objavio je jutros na svom zvaničnom Tviter nalogu fotografiju kandidata Srpske napredne stranke na lokalnim izborima Aleksandra Pajića, uz poruku „Apsolutna pobeda Srpske napredne stranke u Šapcu“.

   U Šapcu sinoć nisu saopšteni ni preliminarni rezultati, ali se procenjivalo da su tri najveće liste prešle cenzus i da ulaze u gradsku skupštinu.

   To su liste: „Aleksandar Vučić-Za našu decu“, „Šabac je naš“ Nebojše Zelenovića i „Novi tim za Šabac“ - Jelena Milošević.

  • 08:43
   Izbori 2020

   Kako su Beograđani glasali na lokalnim izborima

   Srpska napredna stranka osvojila je najveći broj glasova na opštinskim izborima na teritoriji Beograda, pokazuju prvi preliminarni rezultati. Nezvanični podaci kažu da je izlaznost u glavnom gradu bila značajno niža u odnosu na celokupnu izlaznost u zemlji - oko 35 procenata.
   Dalje
  • 08:43
   Sednica Vlade Srbije

   Premijerka Srbije ocenila svoj i rad ministara

   Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je svoj rad kao premijera i rad njenog kabineta sa vrlo dobar — četiri, najboljeg ministra sa četiri plus, a najlošijeg sa dvojkom.
   Dalje
  • 08:25
   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić slavi pobedu izbornom štabu SNS-a

   Svetski mediji o izborima u Srbiji: SNS ubedljivi pobednik, slede izazovi

   Svetske agencije i mediji preneli su da je Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića ubedljivi pobednik na parlamentarnim izborima u Srbiji.
   Dalje
  • 08:24
   Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Skupštini Srbije

   Kako će izgledati sastav parlamenta: SNS 189 mandata, SPS 32, Šapić 12

   Kako će izgledati sastav parlamenta posle izbora već se nazire na osnovu procena glasova, iako Republička izborna komisija još nije saopštila zvanične rezultate.
   Dalje
  • 08:02

   Varheji: Nadam se saradnji sa novom Vladom Srbije

   Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je, neposredno posle proglašenja preliminarnih rezultata, da očekuje saradnju sa novim vlastima u Srbiji na EU reformama.

   „Posvećen sam pomoći Srbiji da brzo napreduje ka članstvu u EU i podršci ekonomskom oporavku nakon krize kovid-19“, naveo je Varheji sinoć na svom Tviter profilu.

   On je ranije poručio da su Srbiji neophodni fer i demokratski izbori, kako bi država između ostalog mogla da nastavi rad na reformskim procesima.

   Naglasio je da će se EU o izborima u Srbiji oglasiti nakon izveštaja evropske posmatračke misije, koja je pratila izborne radnje na trenu.

  • 07:59

   Orban čestitao Vučiću

   Premijer Mađarske i lider Fidesa Viktor Orban čestitao je sinoć pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji predsedniku Aleksandru Vučiću i SNS, oko koje je okupljena lista „Aleksandar Vučić - za našu decu“.

   „Čestitke, Aleksandre! Čestitke, SNS!“, poručio je Orban na svom Instagram profilu „orbanviktor“.

   „Hvala dragi prijatelju“, uzvratio je predsednik Vučić sa svog Instagram naloga „Budućnostsrbije“.

  • 07:54

   Dačić: Spremni smo za nastavak saradnje sa SNS

   © Tanjug / RADE PRELIC

   Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da će koalicija SPS-JS imati više od 30 mandata u parlamentu i da je zadovoljan rezultatom na parlamentarnim izborima i istakao da su spremni da nastave saradnju sa SNS.

   On je sinoć čestitao ubedljivu pobedu SNS i Aleksandru Vučiću i istakao da je važno da su izbori protekli u demokratskoj i fer atmosferi i da je bojkot propao.
   Kaže da je zadovoljan rezultatom koji su osvojili socijalisti i da je postignut cilj koji je on zacrtao, te da su osvojili veći broj mandata nego što su osvojili na prethodnim izborima.

   Dačić je čestitao svim strankama i istakao da nije lako biti druga stranka u vladajućoj koaliciji i imati "svoj ugao", dobru saradnju sa vodećom strankom i sačuvati svoj identitet.

   „Mi smo to ipak uspeli“, poručio je Dačić.

   Upitan da li će ostati predsednik SPS-a, Dačić je upitao:

   „Ako se ja povučem posle boljeg rezultata na izborima, posle više od 11 odsto glasova i više od 30 poslaničkih mesta, šta bi radili ovi trebalo da urade, da izvrše hara-kiri?“, rekao je Dačić.

  Tema:
  Izbori 2020. (72)
  Tagovi:
  izbori
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga