23:33 13 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Kosovo i Metohija (59)
  1312192
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbija očekuje nastavak dijaloga sa Prištinom u najkraćem vremenskom roku, i da je moguće da to bude već u julu. Vučić je naglasio da su za evropsku budućnost Srbije osim reformi značajni, ako ne i značajniji, razgovori sa Albancima.

  Vučić je posle razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekao je da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu koji treba da se održava pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  „Shvatamo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem, posvećenošću može da garantuje objektivnost i nepristranstnost u tom procesu“, rekao je i dodao da Lajčak odlučuje o datumu nastavka dijaloga.

  Vučić nije isključuio mogućnost da se u Briselu nađe između poseta Moskvi i Vašingtonu, jer je to, kako je istakao, važno zbog evropske budućnosti Srbije, preneo je Tanjug.

  Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu

  Volim pošteno, karte na sto

  Volim kada pošteno iznesemo karte na sto, rekao je Vučić posle sastanka sa Lajčakom i istakao da je to bio jedan od najkonkretnijih razgovora koje je imao.

  Rekao je da ne može da otkriva detalje, dodajući da se kod nas ne dešava da nešto procuri u štampu, kao što je, konstatovao je, slučaj u Prištini „kao da žive od toga".

  Ključna poruka razgovora je, kaže, da su u približavanju evropskoj budućnosti Srbije značajni razgovori sa Albancima.

  „Strahovito je važno, možda i ključna poruka, da možemo na ozbiljan način da približimo evropsku budućnost Srbije ako budemo posvećeni reformskim procesima, a jednako, ako ne i značajniji, su razgovori sa Albancima“, kazao je Vučić.

  Vučić sa Lajčakom neposredno pred sastanak u Beogradu
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Vučić sa Lajčakom neposredno pred sastanak u Beogradu

  Lajčak: Rešiti sva otvorena pitanja, jednom za svagda

  Mi predlažemo posredovanje u postizanju sveobuhvatnog dogovora za Kosovo, koji će rešiti sva otvorena pitanja jednom za svagda, izjavio je Lajčak.

  Upitan da prokomentariše to što u ovoj fazi SAD nude neka ekonomska rešenja kako bi se prilbižili stavovi dve strane i da li postoji mogućnost da i EU kroz neke ekonomske olakšice i ekonomsku podršku približi stavove Beograda i Prištine, Lajčak je rekao:

  "To uključuje, naravno, i ekonomska pitanja i regionalna pitanja, ali i čitav niz drugih pitanja o kojima sam razgovarao sa Vučićem".

  Lajčak je dodao da će sveobuhvatni dijalog biti nastavljen na ono što je već dogovoreno i realizovano.

  "I želimo da budemo sigurni da kada dijalog dođe do svog kraja, da imamo sporazum sa rešenim svim pitanjima, da nema nikakvih znakova pitanja", naglasio je Lajčak.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Kosovo i Metohija (59)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga