19:02 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  37524
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rzgovarao je danas sa najvišim diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji koji su iskazali snažnu podršku obnovi dijaloga između Beograda i Prištine i izrazili optimizam da će on dati jasne rezultate za građane u regionu.

  Vučić je iskazao zadovoljstvo snažnom podrškom za nastavak dijaloga i izrazio zahvalnost liderima Francuske i Nemačke što su, učešćem na video konferenciji 10. jula, dali snažnu podršku dijalogu, kao i administraciji SAD, koja je uticala na stvaranje povoljne klime za obnavljanje dijaloga, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

  Predsednik Vučić je, međutim, naglasio da razgovori nisu bili laki, jer u ovom trenutku između Beograda i Prištine postoje razlike u pristupu.

  Povodom sastanaka, koji su prošle nedelje održani u Briselu, predsednik Vučić je rekao da su, uz posredovanje EU, pokrenuta važna pitanja o nestalim i interno raseljenim licima, kao i pitanje ekonomske saradnje.

  Vučić je sa ambasdorima zemalja Kvinte (Italije, Nemačke, Francuske, SAD i Velike Britanije) razmenio mišljenja i o evropskom putu naše zemlje i tekućim konsultacijama o budućoj srpskoj Vladi, koje predsednik vodi sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka.

  Vučić je istakao važnost imenovanja Vlade sa jasnom proevropskom orijentacijom, a posebno unapređenja vladavine prava u narednom periodu.

  Vučić je, takođe, rekao da potpuno razume što je Nemačkoj, koja predsedava EU u veoma teškom periodu, u fokusu pitanje pandemije i suzbijanje njenih posledica, ali da se nada da će i proširenje EU ostati na agendi.

  On je zahvalio EU, SAD i Velikoj Britaniji na finansijskoj podršci za borbu protiv pandemije, kao i na spremnosti da pomogne otklanjanje njenih ekonomskih posledica.

  Predsednik Vučić je izrazio svoju punu posvećenost i pažnju nastavku borbe protiv KOVID-19.

  Ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU istakli su da su poštovanje vladavine prava, posebno slobode okupljanja i slobode medija, od suštinskog značaja za put Srbije ka EU.

  Tagovi:
  Kvinta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga