05:35 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1222165
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u nastavku pregovora sa Prištinom zahtevati formiranje Zajednice srpskih opština.

  „Sedmog septembra, ja ću ići u Brisel i tražiti ispunjenje ugovora o Zajednici srpskih opština“, rekao je Vučić.

  „Neće Nemačka i Amerika da povlače priznanje Kosova. Mene brine što mi ne razgovaramo o stvarnim i suštinskim problemima, zato će srpska strana tražiti ispunjenje ugovora iz 2013. godine koje je potpisano pod okriljem Evropske Unije o formiranju Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić.

  On ističe da Srbija hoće „stvarni dijalog“, a ne onaj u kojem „nam svaki dan govore da treba da ih priznamo“.

  „Naš predlog je bio da ti razgovori budu suštinski a ne formalni, da probleme rešavaju, a ne da se čeka da nam isporučuju zahteve. Priština je isticala problem reciprociteta, mi smo rekli da imamo snažniju ekonomiju za razliku od njih, i da i njima isto želimo. Priština je odbila da razgovara o tim stvarima“, istakao je Vučić.

  Naveo je da je za Srbiju užasna vest donošenje novog zakona o zaštiti vrednosti OVK i to je, kako je rekao i američki ambasador, uvođenje verbalnog delikta, maltretiranje i šikaniranje.

  Kako kaže, situacija za Srbiju nije laka.

  „Svi jednodušno govore o tome kako je jedino rešenje priznanja Kosova i da drugog rešenja nema“, naveo je Vučić, istakavši da ljudi moraju da razumeju težinu pozicije u kojoj se nalazimo.

   

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kosovo, ZSO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga