05:20 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5465
  Pratite nas

  Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džon Bolton izjavio je da su Beograd i Priština možda daleko od rešenja međusobnog spora, ali da eventualni njihov dogovor o razmeni teritorija ne bi trebalo da ima uticaj na situaciju u BiH.

  „Što se tiče Srbije i Kosova, ako bi se oni dogovorili o razmeni teritorije, u delu pregovora kojim se rešavaju sva nerešena pitanja i što bi dovelo do ekonomskih, diplomatskih i sličnih odnosa, mislim da ćemo mi sa strane verovatno to podržati“, prenosi Tanjug Boltonov intervju.

  Ali, dodaje, da to rešenje ne sme da utiče na druge zemlje regiona, naročito ne na Bosnu.

  „Mislim da moramo jasno reći da bilateralna rešenja između Srbije i Kosova nemaju nikakvog uticaja na Bosnu, Albaniju, Rumuniju, Bugarsku ili nekog trećeg“, kazao je Bolton i dodao da ovakve odluke ne mogu značiti da neko treći ima pravo da jednostrano traži otcepljenje.

  Bolton je istakao da Beograd i Priština sami treba da reše problem i da mu se čini da ima prostora za napredak, ali da frustrira to što napretka nema. Izrazio je nadu da će doći vreme da se spor reši.

  Takođe je dodao da je zabrinut zbog manjka američkog angažmana u regionu Balkana.

  Tagovi:
  dijalog Beograda i Prištine, Džon Bolton
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga