05:12 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 511
  Pratite nas

  Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

  Iguman je na svom Fejsbuk nalogu predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi, prema njegovom mišljenju, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav.

  Janjić je naveo da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

  „Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine“, istakao je Janjić.

  On je ukazao da je to jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama.

  Iguman manastira Visoki Dečani je naglasio da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da, kao ni međunarodni predstavnici, nije mogao da podrži kršenje Zakona o posebnim zaštićenim zonama.

  „Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica“, napisao je iguman Dečana.

  Janjić je takođe ukazao da je reč o zakonu koji je usvojila skupština privremenih prištinskih institucija i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju, prenosi Tanjug.

  Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani
  © Sputnik / Dejan Simić
  Iguman Sava Janjić: „Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica“

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova, ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, i da je taj čin nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i u suprotnosti sa propisima koje je donela sama Priština.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  put
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga