12:05 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  108532
  Pratite nas

  Dok se čeka obraćanje lekara bolnice „Šarite“ u Berlinu, gde se leči ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, svetla javnosti su sa razlogom usmerena ka Humanitarnom fondu „Sinema for pis“ Slovenca Jake Bizilja, koji je bio dovoljno moćan da izdejstvuje preko Angele Merkel puštanje Navaljnog „iz zatočeništva“ sibirske bolnice.

  Jaka, predsednik Fonda „Sinema for pis“, po dolasku aviona iz Omska rekao je novinarima da je transport u Berlin organizovan za kratko vreme, da košta mnogo, ali da troškove nisu snosili ni nemački poreski obveznici ni Fond, već privatna lica.

  Dodao je i da Navaljnog ne poznaje lično...

  Međutim, Jakin „fond“ u Srbiji je poznat.

  „Sinema for pis“ je počeo sa radom u Bosni i Hercegovini 2011. godine, kada je uspostavio Kancelariju za stvaranje biblioteke filmova o genocidu, prenose „Novosti“.

  Biblioteka filmova o genocidu, besplatna i onlajn, objedinjuje audio-vizuelna svedočenja o 10.000 preživelih iz "srebreničkog genocida".

  Jakini gosti na mirotvoračkim promocijama bili su: Baz Oldrin, Antonio Banderas, Dipak Čopra, Džordž Kluni, Katrin Denev, Leonardo Dikaprio, Ričard Gir, Dastin Hofman, Elton Džon, Luis Moreno-Okampo, kao i Mihail Gorbačov.

  Prethodno, Slovenac je bio promoter osrednjeg filma Danisa Tanovića „Ničija zemlja“, koji je okićen Oskarom za 2001, a zaslužan je i za „remek-delo“ Anđeline Džoli o srpskim silovanjima „U zemlji krvi i meda“, iz 2012, filma od čije se jednostranosti prevrće želudac svakoj razumnoj osobi.

  Naime, Jaka Bizilj je inicijativu „Sinema for pis“ pokrenuo kao „gala platformu“ za komunikaciju o humanitarnim, političkim i društvenim temama putem medija. Anđelina je nagrađena prva 2012.

  Interesantno je da je Bob Geldof „Jakine svečanosti“ opisao kao nagrade „Oskar sa mozgom“.

  Osnivač „filma za mir“ je tako 2014. godine pozvao „Pusi rajot“ na Olimpijske igre u Sočiju, uveo ih u Holivud, zatim i u Belu kuću, „kako bi promovisao globalnu odgovornost za ljudska prava“.

  Poznato je njegovo zalaganje za ažuriranje Globalne liste kršitelja ljudskih prava iz godine u godinu.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  Tagovi:
  Jaka Bizilj, genocid, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga