20:50 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3147
  Pratite nas

  Sastanci na ekspertskom i visokopolitičkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine nastaviće se dok se ne nađu obostrano prihvatljiva rešenja za sva otvorena pitanja jednom i zauvek, poručio je portparol EU Peter Stano.

  Peter Stano je na pitanje briselskih dopisnika da pojasni o čemu se tačno u četvrtak razgovaralo na sastanku eksperata Beograda i Prištine, nakon kojeg su obe strane izašle sa oprečnim izjavama, ponovio da EU kao posrednik ne želi da komentariše „svaki korak“ u procesu.

  „Cilj ekspertskih razgovora da se pripremi sledeći sastanak na visokom političkom nivou koji će biti u septembru u Briselu između predsednika Srbije i premijera Kosova, ali i da se razgovara o svim otvorenim pitanjima koja moraju da se reše kako bi se napredovalo sa normalizacijom odnosa i kako bi došlo do potpisivanja pravno-obavezujućeg sporazuma gde će sva otvorena pitanja biti rešena jednom zauvek“, rekao je Stano.

  Portparol EU dodaje da je zadatak EU, kao glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, da omogući i olakša obema stranama da razgovaraju jedna sa drugom, nađu rešenja za sva otvorena pitanja i dođu do sporazuma o normalizaciji odnosa.

  „Evropska budućnost Srbije i Kosova vodi kroz dijalog kome posreduje EU u okviru koga se sva otvorena pitanja rešavaju. Mi pomažemo obema stranama da nađu zajednička rešenja i kompromise kako bi zatvorili ova pitanja“, dodaje Stano.

  Upitan za agendu sastanka 4. septembra u Vašingtonu i ulozi SAD u normalizaciji odnosa dve strane, Peter Stano ponavlja da je dijalog pod pokroviteljstvom EU „fokusiran na pravno-obavezujući sporazum i napredak na EU putu Srbije i Kosova“.

  Pojedinačni ekonomski projekti se, kako je dodao, rešavaju „usput“.

  „Šta god drugo Srbija i Kosovo rade sa drugim stranama, a služi kao podrška ovom dijalogu i donosi opipljive i održive rezultate u normalizaciji, modernizaciji i EU putu, pozitivno je“, poručio je Stano, preneo je Tanjug.

  Naglašava da su SAD važan partner za EU i da se Brisel nada „pozitivnom rezultatu“ saradnje i na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Evropska unija, dijalog Beograda i Prištine
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga