09:05 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  72584
  Pratite nas

  Jednu od doskora vladajućih stranaka u Crnoj Gori počeli su, odmah nakon parlamentarnih izbora, da napuštaju članovi.

  Među prvima je ostavka funkcionera barskog Odbora Socijaldemokrata, koalicionih partnera DPS-a Mila Đukanovića.

  Nakon pet godina aktivnog rada i delovanja u stranci odlučio sam da je napustim. Želim da znate da ovim ne napuštam ideju socijaldemokratije u koju verujem i koju ću i dalje promovisati. Inače, razlozi za moje napuštanje partije su nastali mnogo pre i odluku o njenom napuštanju sam doneo mnogo ranije, ali nisam hteo da ovu moju odluku i realizujem pre izbora, kako ne bih ni na koji način uticao ili bio razlog za gubitak makar jednog glasa na izborima“, navodi se, između ostalog, u ostavci potpisanoj 31. avgusta, dan posle održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

  Stranke vladajuće koalicije na izborima u Crnoj Gori nisu se izborile za većinu poslaničkih mesta u budućem parlamentu i nade o formiranju vlasti su im potonule u vodu.

  Crno na belo - Funkcioner SD pismeno napušta stranku
  © Foto : Ustupljeno Sputnjiku
  Crno na belo - Funkcioner SD pismeno napušta stranku

  Šta ih čeka, da se naslutiti

  Ukoliko pogledamo sudbine političkih partija u Srbiji koje su nekada bile na vlasti i osvajale najviše glasova na izborima, jasno je da nakon izbornog poraza počinje osipanje stranke i kao po pravilu, najpre odlaze funkcioneri.

  Socijalističku partiju Srbije je posle 5. oktobra 2000. napustila armija funkcionera i demoralisano članstvo počelo je da „diže ruke“ od stranke. Pojedini visoki funkcioneri SPS-a odmah su osnovali nove partije koje nisu ostvarile neke zapažene političke rezultate. 

  Litije - Crna Gora
  © AP Photo / Risto Bozovic

  Demokratska stranka Srbije je od male stranke pre 5. oktobra postala, pojačana novim kadrovima, značajan igrač srpske političke scene. Ali, kada je stranka otišla u opoziciju i kadrovi su otišli na drugu stranu.

  Sličnu sudbinu doživela je i Demokratska stranka. Nakon poraza Borisa Tadića na predsedničkim izborima 2012. godine počeo je proces atomiziranja i frakcijašenja stranke, koji ni danas nije okončan.

  Sličan fenomen je počeo sada u Crnoj Gori, a kako će se odraziti na DPS, koji je tri decenije najjača stranka u toj zemlji, pokazaće vreme.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  izbori, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga