17:10 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  33140
  Pratite nas

  Goran Petronijević, advokat i bivši sudija, smatra da bez pomoći nekoga iz Specijalnog tužilaštva 4.000 poverljivih dokumenta nije moglo da završi na vratima Udruženja veterana OVK, napominjući da je time Sud ozbiljno kompromitovan.

  „Ukoliko su dokumenta autentična, postoji realna opasnost po život prvenstveno za svedoke, a onda i opasnost za rad Suda. Ukoliko je blef, onda samo žele da zaplaše svedoke. U svakom slučaju, šteta je učinjena“, smatra naš sagovornik.

  Svedoci u opasnosti

  Petronijević kaže da ge je ozbiljno iznenadilo saopštenje Specijalnog suda, u kome se kaže da „nemaju komentar i da su informaciju o svemu dobili iz medija“.

  „Sada je sve moguće, pa čak i da sud privremeno, ili na duže zaustavi rad. Što znači da moraju da se preduzmu ozbiljne mere; da se sprovede istraga u sudu, a hitno moraju da se preduzmu mere za zaštitu svedoka“, navodi Petronijević.

  Pomoć iz Tužilaštva

  Kosovo, dodaje Petronijević, sigurno neće zaštititi svedoke, a sud u Hagu je kosovski sud, gde su tužioci Amerikanci i to oni koji su pod kontrolom bivše američke administracije.

  „U ovo sada bi morale da se uključe i Ujedinjene nacije tako što će hitno da reaguju i da preko EU i Euleksa osiguraju svedoke i njihove porodice“, dodaje naš sagovornik.

  Petronijević predlaže da bi, ako se ispostavi da su podaci autentični, i Srbija, kao i druge države iz regiona možda trebalo da ponude svoju pomoć kako bi se svedoci i njihove porodice zaštitili.

  „Sud svojim pravilnikom nije predvideo kako da postupi u ovakvim slučajevima, što dodatno komplikuje stvari“, ističe on.

  Diskreditacije suda

  Naš sagovornik sumnja da sve ima i političku konotaciju, sa ciljem da Priština dobije u vremenu, kako bi se sačekao ishod predsedničkih izbora u Americi, jer se veruje da će Džo Bajden pobediti.

  „Da podsetim, tužilaštvo je prvo otvorilo dosije vezan za Tačijevu i Veseljijevu optužnicu uoči najavljenog sastanka sa Trampovom administracijom, zbog čega do sastanka nije ni došlo. To nam daje za pravo da sumnjamo na njih i za ovo“, primećuje Petronijević.

  Politička konotacija

  Prema njegovim rečima, zvuči nerealno da je nepoznata osoba pred vratima organizacije veterana Oslobodilačke vojske Kosova ostavila oko 4.000 navodnih dosijea Specijalnog suda za zločine OVK, uključujući i izjave svedoka.

  Mediji na Kosovu pišu da nije poznato da li su ti dokumenti autentični, ni ko ih je i zašto doneo u kancelariju OVK u Prištini. Istragu su obavili istražitelji odeljenja za teške zločine kosovske policije, koji su na mesto događaja stigli nedugo pošto su odatle otišli istražitelji Specijalnog suda. Istražiteljima Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše OVK uručeni su dokumenti dostavljeni kancelariji veterana te organizacije.

  Tagovi:
  Specijalni sud za OVK, dosije, ratni zločinci, OVK
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga