21:49 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4642573
  Pratite nas

  Vlada Srbije donela je odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim stranim partnerima.

  Odluka Vlade podrazumeva da sve vojne vežbe i aktivnosti sa stranim partnerima budu prekinute na šest meseci.

  „U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO paktom, ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom, ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa EU. Niti sa istokom, niti sa zapadom“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

  On je naveo da će naše učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

  Vulin je istakao da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU.

  Ti pritisci, kako je rekao, nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama, postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja.

  „Od nas se traži da po cenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, i na naš narod na KiM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom“, rekao je Vulin.

  Ministar je podsetio da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

  „Da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbegli, ili bar umanjili, posledice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, Vlada je donela odluku da u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike“, rekao je Vulin.

  On je istakao da proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen, te da će se raditi na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada.

  „Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka naas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu“, rekao je Vulin.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga