15:06 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  111772
  Pratite nas

  Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler najavio je dolazak delegacije na visokom nivou u Beograd 21. septembra u cilju otvaranja kancelarije tog fonda, nakon potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine u Beloj kući.

  Šta je DFC?

  Američka Međunarodna razvojna finansijska korporacija osnovana je u decembru prošle godine i raspolaže budžetom od više od 60 milijardi dolara.

  DFC je uspostavljen usvajanjem Zakona o boljoj upotrebi investicionih zajmova za razvoj oktobra 2018. godine, ali zvanično je počela sa radom 2. januara ove godine.

  Reč je o razvojnoj banci iza koje stoji država i značajan kapital koji se, putem kredita, ulaže u različite sektore, uključujući zdravstvo, energetiku, infrastrukturu i tehnologiju, navedeno je na zvaničnoj internet stranici koroporacije.

  Ova američka razvojna banka bavi se i kreditiranjem malih preduzeća i ženskog preduzetništva u cilju otvaranja radnih mesta na tržištima u razvoju.

  Ko je Adam Boler, bivši cimer Trampovog zeta?

  Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije diplomirao je ekonomiju 2000. godine na Univerzitetu u Pensilvaniji. U toku jednog dela studija bio je cimer Džereda Kušnera, supruga ćerke aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

  Boler je jedno vreme bio zaposlen u Trampovom administrativnom timu za koordinaciju testova za Kovid-19, a ranije je bio direktor i savetnik nekoliko kompanija i organizacija koje se bave inovacijama i tehnologijama u oblasti medicine. 

  Osnovao je i bio je izvršni direktor „Lendmark helta“, najvećeg pružaoca kućne medicinske pomoći u SAD

  Na sadašnju poziciju upravo ga je nominovao sam Donald Tramp.

  Šta će Boler raditi u Beogradu

  U dva identična tvita, na srpskom i albanskom jeziku, Boler je prošlonedeljne razgovore Beograda i Prištine u Vašingtonu nazvao istorijskim i potvrdio da će DFC otvoriti kancelariju, kako bi otpočela sa projektima ključnim za ekonomsku normalizaciju između Beograda i Prištine.

  Kancelarija u Beogradu biće jedina u regionu, a Boler otkriva da će DFC aktivno podržati ekonomsku normalizaciju između Srbije i Kosova putem američke „Eksim banke“ i korporacije „Milenijum čelendž“.

  ​Podsetimo, tačka 3 sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine odnosi se na angažovanje DFC.

  Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) radiće sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj na memorandumu razumevanja kako bi se operacionalizovalo sledeće:

  • Auto-put Mira
  • Železnička veza između Prištine i Merdara
  • Železnička veza između Niša i Prištine
  • Obezbeđivanje finansija za podršku neophodnim zajmovima za male i srednje biznise (SME)
  • Dodatni bilateralni projekti
  • Stalno predstavništvo američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu, Srbiji

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ekonomija, Kosovo i Metohija, Donald Tramp, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga