11:43 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  313912
  Pratite nas

  Bosna i Hercegovina pokušava da eliminiše Srbiju kao ključnog partnera Republike Srpske, kako Srbija ne bi mogla da pomogne Srbima u Srpskoj, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je naveo da je razgovor sa Vučićem bio u četiri oka, jer je želeo „i neke druge stvari“ da prenese predsedniku Srbije.

  Na pitanje kako vidi najavu novog pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Dodik je odgovorio da bi u BiH bili presrećni da nema Srpske, ali da ni Srbiju ne mogu „da vide“, bez obzira što u diplomatskom govoru ponekad pokušavaju nešto drugačije da kažu.

  Republika Srpska je, kazao je Dodik, trn u oku BiH, a na sastancima u Sarajevu oseća se mržnja i prema Srbiji i prema Srpskoj.

  „Njima je trn u oku Republika Srpska i čine sve što mogu i imaju razrađenu strategiju kako bi trebalo eliminisati Srbiju da ne može da pomogne Srbima u Srpskoj, a oni, za ne daj Bože, kako su govorili ranije, hoće da se dovoljno naoružaju i pokušaju vojnički to pitanje da reše“, rekao je Dodik.

  Dodik ističe da to naravno nije moguće, jer ne bi bilo legitimiteta za bilo kakvo angažovanje vojske BiH.

  Objašnjava da bi za to bila neophodna odluka Predsedništva BiH.

  „A, policija jednog entiteta po Dejtonu ne može da uđe na prostor drugog entiteta bez saglasnosti i to govori o tome da ako neko hoće na taj način da rešava probleme onda mora da zna da bi nelegitiman upad na prostor Srpske svakako legitimisao pravo Srbije da ona kao garant Dejtona bude tamo“, kazao je Dodik.

  Dodao je da je o tome razgovarao sa predsednikom Srbije i da ga je Vučić saslušao, preneo je Tanjug.

  Mislim da je neophodno da stalno upozoravamo na te stvari, dodao je Dodik.

  Govoreći o ekonomskom sporazumu Beograda i Prištine, Dodik je istakao da je Vučić uradio dobar posao za Srbiju u Vašingtonu.

  „Imajući u vidu moje iskustvo, iz međunarodnih kontakata i teških međunarodnih sastanaka, Vučić je uradio dobar posao za Srbiju“, rekao je Dodik posle razgovora sa Vučićem, koji ga je upoznao sa temama i razgovorima u Vašingtonu i Briselu.

  Istakao je da je razgovor sa Vučićem bio u četiri oka, jer je želeo i neke druge stvari da prenese predsedniku Srbije.

  Jedna od tema bilo je, rekao je Dodik, ponovno nastojanje Bakira Izetbegovića i Bošnjaka da Bošnjake drže zarobljenim stalnom temom sukoba sa Srbijom, te pričom o pokretanju nove tužbe za genocid.

  Vučić i Dodik održali su ranije danas sastanak bez prisustva saradnika, u vili Mir u Beogradu.

  To je bio prvi sastanak Vučića i Dodika nakon potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u Vašingtonu i nastavka dijaloga u Briselu.

  Za Palmera RS i Kosovo neuporedivi, za Dodika — uporedivi

  Dodik je naveo da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer rekao u Sarajevu da su Republika Srpska i takozvano Kosovo za Sjedinjene Američke Države neuporedivi slučajevi, a da je on Palmeru kazao da su — uporedivi.

  „Ja sam mu rekao da je naš stav da su uporedivi. Ne može neko da ima malo prava, a neko da nema nikakva prava“, istakao je Dodik.

  Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je o statusu Republike Srpske i Kosovu razgovarao sa Palmerom tokom njegove posete Sarajevu u sredu.

  Na pitanje šta mu kaže međunarodna zajednica kada se uporedi pravo na samoopredeljenje Srba u Republici Srpskoj i Albanaca na Kosovu i Metohiji, Dodik je odgovorio da su ranije bili veoma rigorozni i odbijali svaku mogućnost.

  „To govori da mi moramo da govorimo da je nemoguće da na užem prostoru postoji jedan slučaj, a da se primenjuju dve prakse, da pitamo kako je moguće, po kojim međunarodnim pravilima, da Albanci mogu da imaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi kao konstitutivni narod u BiH to ne mogu“, rekao je Dodik.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Milorad Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga