15:05 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  33252
  Pratite nas

  Srpskim duhovnim nasleđem na KiM danas se ponovo bavi prištinska Koha i ponovo iznosi tvrdnju da pravoslavni manastiri i crkve iz perioda Nemanjića ne pripadaju Srbiji, već da je u pitanju navodno "drevno albansko nasleđe" nastalo na vizantijskim spomenicima u srednjem veku.

  U tekstu pod naslovom "Srpsko prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu", Koha navodi da je ovaj "nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je navodno srpska propaganda uticala na međunarodni sporazum postignut "Sveobuhvatnim predlogom za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio Marti Ahtisari (mart 2007. godine), te da su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku poznati kao "zaostavština Srpske pravoslavne crkve".

  Koha podseća i da je u kancelariji srpske misije u Briselu, na sastanku evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića "namerno bila izložena knjiga „Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije - istorijsko i duhovno srce Srbije“.

  To nije samo politički skandal, ocenjuje prištinska Koha, već se evropski komesar pojavljuje uz srpsku tezu za kulturno nasleđe Kosova i Metohije.

  Ali, ističe Koha, istorijske činjenice uvek omogućavaju pravičan politički pregled i tretman što se tiče istorijske kulture Kosova.

  Sve ovo ima svoju istorijsku osnovu u srednjem veku, ponavlja Koha.

  Tagovi:
  Srbija, Koha, manastiri
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga